O Νάιτζελ, το μοναχικό θαλασσοπούλι, πέθανε περιτριγυρισμένο από ομοιώματα του είδους του

O Νάιτζελ, το μοναχικό θαλασσοπούλι, πέθανε περιτριγυρισμένο από ομοιώματα του είδους του Facebook Twitter
Φωτό: Facebook/Friends of Mana Island
0

Οι περιβαλλοντολόγοι στη Νέα Ζηλανδία θρηνούν την απώλεια του διάσημου πουλιού το οποίο δελεάστηκε από τσιμεντένια ομοιώματα του είδους του και έμεινε εκεί με την ελπίδα της αναπαραγωγής.

Αν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως μια τραγική ζωή για ένα πουλί, τότε η ζωή του Νάιτζελ «χωρίς ταίρι», μίας Σούλας, της Νέας Ζηλανδίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο Νάιτζελ έζησε για χρόνια μόνος του στο ακατοίκητο νησί Μανά στα βόρεια της χώρας, περιτριγυρισμένος από αγαλματίδια, ομοιώματα πουλιών Σούλα.

Τα ομοιώματα τοποθετήθηκαν εκεί από υπεύθυνους προστασίας άγριας ζωής και περιβάλλοντος, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ήχους από κάλεσμα θαλασσοπουλιών Σούλα, οι οποίοι μεταδίδονταν από ηχεία τροφοδοτούμενα από ηλιακή ενέργεια, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν τα πουλιά για να δημιουργήσουν αποικία στο φυσικό πάρκο του νησιού.

O Νάιτζελ, το μοναχικό θαλασσοπούλι, πέθανε περιτριγυρισμένο από ομοιώματα του είδους του Facebook Twitter
Φωτό: Facebook/Friends of Mana Island

Ο Νάιτζελ ήταν το πρώτο θαλασσοπούλι σε 40 χρόνια που εγκαταστάθηκε στο νησί Μανά, όταν έφτασε μόνο του το 2013.

Εκεί παρέμεινε μόνο του. Μέχρι μόλις πριν λίγες εβδομάδες, όταν επιτέλους βρέθηκε μετά από χρόνια με τρία άλλα μέλη του είδους του. Παρόλα αυτά ο Νάιτζελ δεν κατάφερε να τα προσεγγίσει και πέθανε.

Ο δασοφύλακας του τμήματος προστασίας περιβάλλοντος, Κρις Μπελ, βρήκε το άψυχο σώμα του Νάιτζελ, περιτριγυρισμένο από τους τσιμεντένιους «φίλους» του.

«Ο Νάιτζελ ήταν πολύ πιστός στην αποικία» είπε ο Μπελ, που ζει και εργάζεται μόνος στο νησί, 2,5 χιλιόμετρα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της ηπειρωτικής χώρας.

«Νομίζω ότι ήταν μία αρκετά απογοητευτική ύπαρξη. Είτε ήταν μόνος ή όχι, σίγουρα δεν βρήκε ποτέ ανταπόκριση από τους άψυχους «φίλους» του και αυτό πρέπει να ήταν πολύ περίεργη εμπειρία. Νομίζω ότι όλοι τρέφουμε μεγάλη συμπάθεια για αυτόν, επειδή ακριβώς βρισκόταν σε μία κατάσταση χωρίς ελπίδα».

Ο Μπελ ανέφερε ότι μετά την άφιξη του Νάιτζελ στο νησί πριν από πέντε χρόνια, άρχισε να «φλερτάρει» ένα από τα 80 ομοιώματα που είχαν τοποθετηθεί ανατολικά του νησιού.

Το θαλασσοπούλι, είχε παρατηρηθεί να φτιάχνει προσεκτικά μία φωλιά για το ταίρι του, να κάθεται δίπλα του και να φροντίζει το τσιμεντένιο φτέρωμά του χρόνο με το χρόνο.

O Νάιτζελ, το μοναχικό θαλασσοπούλι, πέθανε περιτριγυρισμένο από ομοιώματα του είδους του Facebook Twitter
Φωτό: Facebook/Friends of Mana Island

Ο Νάιτζελ πέθανε λίγες εβδομάδες μετά την εγκατάσταση τριών αληθινών πουλιών Σούλα στο νησί, με τους περιβαλλοντολόγους να ελπίζουν ότι θα μπορούσε επιτέλους να δεθεί με αληθινά πουλιά του είδους του.

Ωστόσο δεν έδειξε ποτέ κανένα ενδιαφέρον για τα αληθινά θαλασσοπούλια, είπε ο Μπελ. Αντιθέτως παρέμεινε σε απόσταση, παραμένοντας πιστός στο ταίρι του.

«Εν τέλει, ο Νάιτζελ αποτέλεσε την ατραξιόν που δεν μπόρεσαν ποτέ να γίνουν τα ομοιώματα για τη δημιουργία αποικίας. Κανένα άλλο πουλί δεν ξεγελάστηκε από αυτά. Όμως ο Νάιτζελ βοήθησε στην άφιξη νέων πουλιών. Είναι θλιβερό που πέθανε, όμως η ζωή του τελικά δεν ήταν μάταιη».

Πηγή: The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μύλος» στη Φενέρμπαχτσέ: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Διεθνή / «Μύλος» στη Φενέρμπαχτσε: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Χαμός στη Φενέρμπαχτσε, με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπου ο νυν πρόεδρος Αλί Κοτς, στου οποίου το ψηφοδέλτιο είναι ο Ατζούν Ιλιτζαλί, κοντράρεται με τον πρώην πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ
NEWSROOM
Στη φυλακή ο άνδρας από το «φόρεμα που έσπασε το διαδίκτυο»: Επιχείρησε να στραγγαλίσει τη σύζυγό του

Διεθνή / Στη φυλακή ο άνδρας από το «φόρεμα που έσπασε το διαδίκτυο»: Επιχείρησε να στραγγαλίσει τη σύζυγό του

Μπλε και μαύρο ή λευκό και χρυσό: Ο Κιρ και η Γκρέις Τζόνστον είχαν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο το 2015, όταν μια φωτογραφία του φορέματος που φορούσε η μητέρα της νύφης στο γάμο τους πυροδότησε αμέτρητες συζητήσεις για το χρώμα του
NEWSROOM
Πούτιν: Αφού η Δύση δίνει όπλα στην Ουκρανία, γιατί να μη δώσουμε κι εμείς δικά μας όπλα σε άλλους για επιθέσεις;

Διεθνή / Πούτιν: Αφού η Δύση δίνει όπλα στην Ουκρανία, γιατί να μη δώσουμε κι εμείς δικά μας όπλα σε άλλους για επιθέσεις στη Δύση;

Έμμεση απειλή Πούτιν για εξοπλισμό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χωρών φιλικών στη Μόσχα για να πλήξουν τις χώρες που δίνουν στο Κίεβο οπλικά συστήματα για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Ο εθνικιστής Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία - Ο εθνικιστής Βίλντερς προσβλέπει σε νίκη

Ο Βίλντερς επωφελείται από ένα κύμα υποστήριξης στην Ολλανδία, όπου οι υποσχέσεις του για καταστολή της μετανάστευσης και περιορισμούς στη χορήγηση ασύλου είχαν ήδη αποφέρει κέρδη
THE LIFO TEAM