Μία χρόνια νόσος που μετατρέπει τα ελάφια σε «ζόμπι» είναι πιθανό να μεταδίδεται τώρα στους ανθρώπους

Μία χρόνια νόσος που μετατρέπει τα ελάφια σε «ζόμπι» είναι πιθανό να μεταδίδεται τώρα στους ανθρώπους Facebook Twitter
3

Συναγερμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει προκαλέσει μία σχετικά πρόσφατη εγκύκλιος του Τμήματος Τροφίμων και Προϊόντων Υγείας του Καναδά, η οποία προειδοποιεί πως μία σπάνια εκφυλιστική ασθένεια που πλήττει ελάφια και άλκες είναι πιθανό να μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Η ασθένεια αυτή που είναι γνωστή ως Χρόνια Εξασθενητική Νόσος (Chronic Wasting Disease) σχετίζεται με τη νόσο των τρελών αγελάδων αλλά προσβάλει μόνο ελάφια και συγγενή είδη.

Όταν ένα ελάφι νοσήσει από την συγκεκριμένη ασθένεια, μπορεί να περάσουν ακόμη και δύο χρόνια μέχρις ότου εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Σε κάποιο σημείο, το ζώο αρχίζει να χάνει βάρος, σταματά να αλληλεπιδρά με τα άλλα ελάφια και χάνει τον έμφυτο φόβο του για τους ανθρώπους. Σιελόρροια και υπερβολική κατανάλωση νερού είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στα συμπτώματα.

Σταδιακά και καθώς η νόσος εξελίσσεται, το ζώο καταλήγει να κοιτάζει για ώρες στο κενό και να πεθάνει από την πείνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η CWD αποκαλείται συχνά νόσος των «ελαφιών ζόμπι».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως περιστατικό μετάδοσης της συγκεκριμένης νόσου σε ανθρώπους.

Τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, μία ομάδα Καναδών ερευνητών από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων της χώρας, βασισμένη στα αποτελέσματα μίας εν εξελίξει μελέτης, εξέφρασε την ανησυχία της πως η νόσος είναι πιθανό να μεταδοθεί σε ανθρώπους που καταναλώνουν κρέας ελαφιού ή άλκης.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας έδειξαν ότι οι μακάκοι, τα θηλαστικά δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη συγγένεια με τους ανθρώπους, μπορεί να νοσήσουν έπειτα από συχνή κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Για το λόγο αυτό, «η πιθανότητα μετάδοσης της CWD στους ανθρώπους δεν μπορεί να αποκλειστεί» τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας της χώρας που εκδόθηκε στα μέσα του 2017.

Προς το παρόν, το υπουργείο συστήνει στους κυνηγούς να στέλνουν για έλεγχο ένα κομμάτι από το κρέας του ελαφιού που ετοιμάζονται να καταναλώσουν.

Με πληροφορίες από Business Insider και thetyee.ca

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια