Business Insider: Ένα μέρος στην Ελλάδα και 12 ακόμη στον κόσμο που καταστρέφουν οι τουρίστες

Business Insider: Ένα μέρος στην Ελλάδα και 12 ακόμη στον κόσμο που καταστρέφουν οι τουρίστες Facebook Twitter
2

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ντόπιοι σε κάποιες χώρες συχνά δυσανασχετούν με τους τουρίστες που επισκέπτονται την πατρίδα τους.

Μερικοί τουρίστες συμπεριφέρονται πολύ άσχημα και ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια ταξιδιών και συχνά δείχνουν έλλειψη σεβασμού στους κατοίκους ενώ προκαλούν προβλήματα.

Μπορεί ο τουρισμός να θεωρείται μεγάλο δώρο για κάποιες χώρες και να δίνει τεράστια οικονομική ενίσχυση, αλλά δεν είναι κάτι που πάντα έρχεται χωρίς αντίτιμο.

Το αμερικανικό Business Insider δημοσίευσε λίγο πριν την εκπνοή του 2017 τη λίστα με τα 13 μέρη του πλανήτη που δέχονται τις καταστροφικές συνέπειες του υπερβολικού τουρισμού.

Στη λίστα φιγουράρει και η Ελλάδα με τη Σαντορίνη με το δημοσίευμα να σημειώνει πως είναι ένα πανέμορφο νησί, αλλά είναι γεμάτο με τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Λόγω της μαζικής εποχιακής προσέλευσης τουριστών, οι αρχές του νησιού έβαλαν πλαφόν στις αφίξεις από τα κρουαζιερόπλοια σε 8.000 ημερησίως. Το 2015 επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη 790.000 άνθρωποι από 636 πλοία, την στιγμή που όλο το νησί έχει πληθυσμό μόλις 15.000 κατοίκους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Βενετία, Ιταλία 

Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται πως ο τουρισμός, ειδικά τα κρουαζιερόπλοια, ευθύνεται για την μεγάλη ρύπανση της πόλης, ενώ η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ανησυχεί πλέον σοβαρά για τον αντίκτυπο που έχει τα πολλά πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. 

  

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Λόγω της μεγάλης απήχησης της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones», ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σπεύδουν να την επισκεφτούν. Τον Αύγουστο του 2017, ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως σκοπεύει στα επόμενα δύο χρόνια να μειώσει τον αριθμό των τουριστών που θα επιτρέπονται ημερησίως σε 4.000 από 8.000 που είναι σήμερα το όριο. 

Ρέικιαβικ, Ισλανδία 

Το 2015 επισκέφθηκαν τη χώρα 1.26 εκατ. τουρίστες όταν ο συνολικός πληθυσμός της φτάνει μόλις τις 330.000. Παρόλο που ο τουρισμός έχει ενισχύσει την εγχώρια οικονομία, λειτουργεί αρνητικά για την ρυμοτομία της ενώ έχει εκτοξεύσει τις τιμές των προϊόντων. 

Κοζουμέλ, Μεξικό

Σύμφωνα με το BBC, είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων γύρω από το νησί, λόγω των πλοίων που κυκλοφορούν αλλά και των δυτών. 

Βαρκελώνη, Ισπανία

Δημοφιλή αξιοθέατα άλλαξαν τους κανόνες επισκεψιμότητας για να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο τουριστών. Για παράδειγμα, η διάσημη αγορά La Boqueria, απαγόρευσε την είσοδο σε γκρουπ τουριστών άνω των 15 ατόμων. 

Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με τους New York Times, η πόλη διαθέτει αυτή τη στιγμή 113.000 δωμάτια ξενοδοχείων και ο αριθμός αναμένεται μέχρι το 2019 να αυξηθεί στις 137.000. 

Μάτσου Πίτσου, Περού

Το διάσημο αξιοθέατο προσελκύει καθημερινά χιλιάδες τουρίστες, πολλούς περισσότερους από το όριο των 2.500 που επέβαλε η χώρα σε συνεργασία με την UNESCO το 2011. Η μαζική εισροή τους θέτει πλέον σε σοβαρό κίνδυνο το Μάτσου Πίτσου, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές. 

Ρώμη, Ιταλία

Πάρα πολλοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται την «Αιώνια Πόλη», δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό για την μακρά ιστορία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ο βανδαλισμός του Κολοσσαίου τον περασμένο Αύγουστο, όταν ένας τουρίστας από το Εκουαδόρ πιάστηκε να χαράσσει στο μνημείο τα ονόματα της οικογένειάς του. 

Πράγα, Τσεχία

Οι θορυβώδεις τουρίστες έχουν ξεφύγει πια τόσο εκτός ελέγχου που οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν «ώρα κοινής ησυχίας» από τις 10 το βράδυ, η οποία και ισχύει σε ολόκληρη την πόλη.

Big Major Cay/ Pig Beach, Μπαχάμες

Τα αξιολάτρευτα γουρούνια της «Pig Beach», όπως είναι γνωστή, έχουν αρχίσει να πεθαίνουν μαζικά λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που τα ταΐζει στην παραλία, με αποτέλεσμα να τρώνε μαζί και άμμο την οποία δεν μπορούν να χωνέψουν. Πολλοί δε επιχειρούν επίσης να τα ποτίσουν ρούμι και μπύρα ή ακόμη και να τα καβαλήσουν. 

 

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η Airbnb έχει αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πόλη καθώς έχει «καταλάβει» σχεδόν όλα τα διαμερίσματα στα κομβικά της σημεία. 

Κούβα

Πέρυσι την επισκέφθηκαν 3.5 εκατομμύρια τουρίστες, προκαλώντας έλλειψη στα τρόφιμα για τους κατοίκους, που δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν ούτε τα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στις τιμές των προϊόντων σε μια προσπάθεια να παραμείνουν προσιτά στους ντόπιους.  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αναδημοσιεύω παλιότερο σχετικό σχόλιό μου:Επειδή όλο και συχνότερα εμφανίζονται παρόμοια άρθρα για πόλεις που «υποφέρουν» από τους τουρίστες….Είναι προφανές πως ο τουρισμός πρέπει να πάψει να θεωρείται «αρπαχτή» ακόμη κι από χώρες που είναι φημισμένες για το ό,τι δεν τον αντιμετωπίζουν έτσι.Προφανώς οι ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ υποδομές πολλών πόλεων δεν αντέχουν την περιοδική (ή και μόνιμη) αύξηση του πληθυσμού τους από πληθυσμούς ατόμων που δεν λειτουργούν όπως οι ντόπιοι.Ασφαλώς και το πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που:Α) θα κρατήσουν τις τιμές των ακινήτων στις πόλεις υποδοχής υπό έλεγχο,Β) θα παρέχουν στους τουρίστες υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες,Γ) θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις παρενέργειες:i)στην ομαλή λειτουργία της πόλης,ii) στην καθημερινότητα των κατοίκων τους, iii) τη φθορά αξιοθέατων,iv) την προστασία κάθε είδους περιβάλλοντος.Στις παραθαλάσσιες/ παραλίμνιες πόλεις, η κατασκευή ..φουτουριστικών ξενοδοχείων/ εστιατορίων/ καντινών στο νερό ή η χρήση πλοίων-ξενοδοχείων/ εστιατορίων θα μπορούσε να είναι μια λύση για το στεγαστικό/ «επισιτιστικό».Παρομοίως η κατασκευή τουριστικών χωριών με διαρκή, ταχύτατη και ίσως δωρεάν σύνδεση (μετρό/ τραμ/ οικολογικά λεωφορεία) με το κέντρο των πόλεων.Ο πολλαπλασιασμός των δημόσιων τουαλετών (καλαίσθητες έως ντιζαϊνάτες/ «αποστειρωμένες»/ πάμφθηνες/ εν ανάγκη υπόγειες) θα έλυνε ΚΑΙ του ντόπιου πληθυσμού προβλήματα.Η επιμήκυνση του ωραρίου πρόσβασης σε κάποια αξιοθέατα (γιατί όχι και βράδια ή και μεταμεσονυχτίως) θα μείωνε τα προβλήματα διαχείρισης των τουριστικών ορδών.Λύσεις ώστε, αν όχι να λυθούν, τουλάχιστον να μειωθούν κατά πολύ τα πολλά προβλήματα, υπάρχουν και σίγουρα κοστίζουν αλλά ο τουρισμός απαιτεί και επενδύσεις για να μην είναι αρπαχτή από μεριάς ιδιωτικών συμφερόντων.Γιατί εκεί καταλήγει το όλο ζήτημα: Ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη από όσους κερδίζουν τα περισσότερα από την όλη μπίζνα που είναι ο Τουρισμός· μόνο οι επιχειρηματίες (που κερδίζουν βραχυπρόθεσμα, σε βάρος του συνόλου και μακροχρόνια του ίδιου του τουριστικού προϊόντος), ή το σύνολο του πληθυσμού.