Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία αναγκάζονται να πληρώνουν τα πρόστιμα των δραστών

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία αναγκάζονται να πληρώνουν τα πρόστιμα των δραστών Facebook Twitter
0

Οι Ρωσίδες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα των θυτών σε περίπτωση που οι τελευταίοι δεν το κάνουν, σύμφωνα με καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μία σειρά από αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις στη ρωσική νομοθεσία που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, αποποινικοποίησαν ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι η βία κατά γυναικών ή παιδιών που οδηγεί σε εκδορές και μελανιές αλλά όχι σπασμένα κόκαλα η αιμορραγία, τιμωρείται με 15 μέρες φυλάκισης ή πρόστιμο 30.000 ρούβλια (€430), αν και εφόσον δεν συμβαίνει πάνω από μία φορά το χρόνο.

Στο παρελθόν αυτά τα αδικήματα επέφεραν ποινές φυλάκισης έως και 2 έτη.

Η Marina Pisklakova-Parker, επικεφαλής του «Anna Centre», μίας ΜΚΟ που στηρίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δήλωσε στη Guardian ότι οι γυναίκες καλούνται «να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους δράστες της κακοποίησης, σε περίπτωση που οι τελευταίοι δεν πληρώσουν».

Η Pisklakova-Parker ανέφερε ότι συνεργάστηκε με μία γυναίκα σε κάποιο καταφύγιο, η οποία είχε λάβει δικαστική εντολή που της ζητούσε «να πληρώσει το πρόστιμο του άντρα της για την κακοποίηση καθώς διατηρούσαν κοινό τραπεζικό λογαριασμό».

Η ίδια εξήγησε, μάλιστα, ότι οι συνθήκες για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν χειροτερέψει σημαντικά μετά τις τροποποιήσεις στη ρωσική νομοθεσία και πως η απειλή αυτών των προστίμων αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες από το να ζητήσουν βοήθεια.

«Οι επίσημες στατιστικές αναμένεται να καταδείξουν μία πτώση στα περιστατικά (σ.σ. ενδοοικογενειακής βίας) την επόμενη χρονιά, αλλά αυτό δεν οφείλεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι υποβάλλονται λιγότερες καταγγελίες. Οι τροποποιήσεις στέλνουν μήνυμα στις γυναίκες ότι είναι μάταιο ν' αναζητούν βοήθεια και στους δράστες ότι είναι εντάξει αν το κάνουν».

Σύμφωνα με στοιχεία του domesticviolence.ru, περισσότερες από 16 εκατ. γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία, αλλά μόλις το 10% εξ αυτών πηγαίνουν στην αστυνομία.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι η ενδοοικογενειακή βία σκοτώσει περίπου 14.000 γυναίκες κάθε χρόνο, αριθμός που σημαίνει ότι μία γυναίκα πεθαίνει κάθε σαράντα λεπτά στη χώρα.

Ρώσοι ακτιβιστές και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών πιέζουν για την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου κατά της ενδοοικογενειακής βίας στην Κρατική Δούμα και έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει πάνω από 258.000 υπογραφές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Διεθνή / Γερμανία: Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI - Γιατί επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επηρεάζονται
NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Άνοιξε λογαριασμό στο TikTok παρά το γεγονός ότι ήθελε να το απαγορεύσει

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανικό λαό»
NEWSROOM
Βρετανία: Οι Τόρις υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό του φύλου

Διεθνή / Βρετανία: Όχι στον αυτοπροσδιορισμό, φύλο είναι μόνο το βιολογικό, λένε οι Τόρις για τη «σύγχυση» σχετικά με τον νομικό ορισμό

Αν εκλεγούν στις 4 Ιουλίου, οι Συντηρητικοί και ο Ρίσι Σούνακ υπόσχονται να ξαναγράψουν τον νόμο περί ισότητας ώστε οι προστασίες που κατοχυρώνει να ισχύουν μόνο για το βιολογικό φύλο ενός ατόμου
NEWSROOM