Υεμένη: Τεταμένη η κατάσταση στη Σαναά ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών

Υεμένη: Τεταμένη η κατάσταση στη Σαναά ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών Facebook Twitter
0

Τεταμένη παραμένει σήμερα η κατάσταση στη Σαναά, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο συνιστωσών του στρατοπέδου των ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης εδώ και τρία χρόνια.


Ένοπλοι άνδρες του κινήματος των Χούτι έλαβαν θέσεις γύρω από την πλατεία Σαμπίν στο κέντρο της Σαναά, όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σήμερα μια συγκέντρωση με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.


Ενόψει αυτής της συγκέντρωσης μαχητές Χούτι προσπάθησαν να εισβάλουν την Τετάρτη στο μεγάλο τέμενος Σάλεχ, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία, γεγονός που προκάλεσε συγκρούσεις με τους οπαδούς του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ οι οποίοι το ελέγχουν.


Οι Χούτι και οι υποστηρικτές του Σάλεχ είναι σύμμαχοι και μάχονται εναντίον του κυβερνητικού στρατού. Μαζί κατέλαβαν την Σανάα τον Σεπτέμβριο του 2014.


Από τις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι από το στρατόπεδο του Σάλεχ και εννέα αντάρτες Χούτι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.


Ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από το τέμενος Σάλεχ, το μεγαλύτερο της Υεμένης, με τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου να έχουν πάρει θέσεις μέσα σε αυτό και τους Χούτι να έχουν παραταχθεί έξω από το κτίριο μαζί με στρατιωτικά οχήματα τα οποία φέρουν και πυροβόλα όπλα.


Φύλαρχοι προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Σάλεχ.


Το κόμμα του πρώην προέδρου και οι σύμμαχοί του θα θεωρήσουν τους αντάρτες Χούτι «απολύτως υπεύθυνους για κάθε σταγόνα αίματος που θα χυθεί (...) και προειδοποιούν κατά οποιασδήποτε ενέργειας που, αντί να εξυπηρετεί την εθνική ενότητα, την απειλεί», τόνισε το κόμμα του Σάλεχ σε ανακοίνωσή του.


Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχεται από τους Χούτι, επεσήμανε: «εκπλαγήκαμε όταν είδαμε τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονταν μέσα στο τέμενος να πυροβολούν εναντίον της αστυνομίας, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αστυνομίας». Οι Χούτι προέρχονται από τη μειονότητα των ζαΐντιτών, ένα παρακλάδι των σιιτών.

Ο Σάλεχ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προεδρία το 2012 έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του. Τη θέση του πήρε ο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη Σανάα πριν τρία χρόνια από τη συμμαχία Χούτι- Σάλεχ.


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν συγκρούσεις στο στρατόπεδο των ανταρτών. Τον Αύγουστο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM