Ανώτερη εισαγγελέας της Κύπρου φέρεται να προσέφερε ιδιωτικές συμβουλές στους Ρώσους

Ανώτερη εισαγγελέας της Κύπρου φέρεται να προσέφερε ιδιωτικές συμβουλές στους Ρώσους Facebook Twitter
0

Μία από τους ανώτερους εισαγγελείς στην Κύπρο φέρεται να προσέφερε ιδιωτικές συμβουλές και πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Guardian που αναδημοσιεύει πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης». Σημειώνει, δε, πως η είδηση προκαλεί περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ασκήσει επιρροή στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Τα μέιλ της, που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, έδειξαν ότι η Ελένη Λοϊζίδου είχε επαφές με ρώσους αξιωματούχους για περιπτώσεις έκδοσης συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά και ασύλου. 

Μεταξύ των αποκαλύψεων υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο Λοϊζίδου προσέφερε συμβουλές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέστη σε νομικές διαδικασίες για λογαριασμό των Ρώσων.

Η Λοϊζίδου, όταν ρωτήθηκε από τον Guardian, αρνήθηκε σθεναρά τις αποκαλύψεις και είπε ότι ήταν εξίσου «φιλική» με τους Ρώσους ομολόγους της όπως και με Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ήταν καθήκον της να ενημερώνει ξένους ομολόγους σε περιπτώσεις έκδοσης και ότι έχουν δημοσιευτεί επιλεκτικά μόνο τα μέιλ που είχε ανταλλάξει με τους Ρώσους. 

«Πρόκειται για συνεργασία και νομίζω ότι είμαι καλός στη δουλειά μου», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως, «δεν έχω λάβει ποτέ δώρα από τη Ρωσία εκτός από κάποια βότκα και σοκολατάκια. Δεν κάνω ακριβή ζωή. Ο μισθός μου είναι μόνο 4.000 ευρώ το μήνα». 

Πάντως, το 2013, σε ανταλλαγή μέιλς με τον ρώσο αξιωματούχο Βλαντιμίρ Ζιμίν, η Λοϊζίδου τον ευχαρίστησε για «εξαιρετική φιλοξενία» κατά τη διάρκεια παραμονής της στη Μόσχα.

Σε άλλη περίπτωση, ο Λοϊζίδου φέρεται να προσφέρθηκε να παρέμβει σε μια υπόθεση, ώστε οι ρωσικές αρχές να μπορέσουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τα έγγραφά τους σε ένα δικαστήριο, ενώ σε άλλο μήνυμα δίνει συμβουλές στη ρωσική πλευρά για το πώς κερδίσουν μια δίκη. 

Τη Δευτέρα, ο Κώστας Κληρίδης, γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι διέταξε πειθαρχική έρευνα της υπόθεσης. Στο μεταξύ η Λοϊζίδου μεταφέρεται σε άλλο τμήμα μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM