Η Ιρλανδία ξεπληρώνει πρόωρα τα μνημονιακά δάνεια προς το ΔΝΤ - Mε την έγκριση της ΕΕ

Η Ιρλανδία ξεπληρώνει πρόωρα τα μνημονιακά δάνεια προς το ΔΝΤ - Mε την έγκριση της ΕΕ Facebook Twitter
0

Τα σχέδια τής Ιρλανδίας να εξοφλήσει πρόωρα τα τελευταία μνημονιακά δάνειά της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενέκριναν σήμερα οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, πρόκειται για μία κίνηση με την οποία θα εξοικονομηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Ειδικότερα, η Ιρλανδία θα αποπληρώσει τα υπόλοιπα 4,51 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ -από τη βοήθεια που έλαβε ανάμεσα στο 2011 και το 2013- και θα εξοφλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από διακρατικά δάνεια που είχε λάβει από τη Σουηδία και τη Δανία.  Σημειώνεται πως η Ιρλανδία έχει ήδη καταβάλει 18 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Ιρλανδίας για πλήρη αποπληρωμή των δανείων της από το ΔΝΤ και διμερών δανείων της από τη Σουηδία και τη Δανία, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του EFSF.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής ότι το Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει και να στηρίξει την πρόθεση της Ιρλανδίας για πλήρη αποπληρωμή άλλων πιστωτών του προγράμματος».

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ και των διμερών δανείων θα μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της Ιρλανδίας, θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και θα στείλει καλό σήμα στις αγορές», πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Με πληροφορίες από Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται»

Διεθνή / Ιταλία: Η μία κοπέλα δεν ήξερε κολύμπι, έπεισε τους φίλους της να μείνουν και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και τους τρεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται» λέει εθελοντής - Νεκρές οι δύο κοπέλες, αγνοείται ο νεαρός - Η σπαρακτική ιστορία των τριών φίλων που χάθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού έχει συγκλονίσει την Ιταλία
NEWSROOM