Αργεντινή: Άφαντο για 7η μέρα το υποβρύχιο - Αγωνία για το πλήρωμα καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου

Αργεντινή: Άφαντο για 7η μέρα το υποβρύχιο - Αγωνία για το πλήρωμα καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου Facebook Twitter
0

Επτά μέρες έχουν περάσει από την τελευταία επικοινωνία με το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής «San Juan», τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στο νότιο Ατλαντικό, την ώρα μάλιστα που το πλήρωμα είναι πιθανό να αντιμετωπίζει έλλειψη οξυγόνου.

Χαρακτηριστικά, αν το υποβρύχιο έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού έπειτα από την τελευταία επικοινωνία του, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 07.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδας), τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα οξυγόνου για τα 44 μέλη του πληρώματος.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα ίχνος του υποβρυχίου, οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν έχει καταγραφεί κανενός είδους επικοινωνία ούτε υπάρχουν νέες ενδείξεις. Διανύουμε την έβδομη ημέρα, σε μια κρίσιμη φάση για το οξυγόνο, εφόσον μιλάμε για το σενάριο να έχει παραμείνει βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ο Ενρίκε Μπάλμπι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Μπουένος Άιρες.

Στην περίπτωση που το υποβρύχιο καταφέρει να αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας για να ανεφοδιαστεί με οξυγόνο, η αυτονομία του «San Juan» μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Θα μπορούσε επίσης να πλέει στην επιφάνεια και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή να εμποδίζουν τον εντοπισμό του.

Για τον Ντομινίκ Σαλ, έναν πρώην πλοίαρχο υποβρυχίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στην επιφάνεια».

Στην τελευταία του επικοινωνία, το San Juan είχε στείλει σήμα από τη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 430 χλμ από την Παταγονία.

Την ίδια ώρα οι έρευνες εντείνονται. Περισσότεροι από 4000 άνθρωποι από 8 χώρες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.

Η σημερινή ημέρα θεωρήθηκε κρίσιμη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς η νηνεμία που επικρατεί δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, πριν από τη νέα επιδείνωση του καιρού που αναμένεται από αύριο, Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ