Γερμανία: Συνεδριάζει το SPD μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα» - Ανακοινώσεις από Σταϊνμάιερ

Γερμανία: Συνεδριάζει το SPD μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα» - Ανακοινώσεις από Σταϊνμάιερ Facebook Twitter
EPA
0

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν και το απόγευμα ο πρόεδρός τους, Μάρτιν Σουλτς, θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, στις οποίες το SPD δεν λάμβανε μέρος.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα μεταβεί ωστόσο η καγκελάριος  Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα, μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.


O γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Χουμπέρτους Χάιλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.


«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Γι' αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα.

Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.


Επισημαίνεται ότι το μεσημέρι, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή.


Τα ξημερώματα είχε διαφανεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU - Άνγκελα Μέρκελ) - Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU - Χορστ Ζεεχόφερ), που συγκροτούν μαζί την κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση και του κεντρώου - κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP - Κρίστιαν Λίντνερ), καθώς και της κεντροαριστερής - οικολογικής «Συμμαχίας '90 - Οι Πράσινοι» (Bündnis 90/Die Grünen - Σιμόνε Πέτερ, Τζεμ Οζντεμίρ).


Ο συνασπισμός μεταξύ των τριών κομμάτων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τους κατέληγαν θετικά, είχε αποκληθεί «συνασπισμός Τζαμάικα», καθώς τα τρία χρώματά τους (μαύρο - κίτρινο - πράσινο) είναι ίδια με εκείνα της σημαίας της χώρας της Καραϊβικής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM