Ομπάμα και Ρόμνεϊ ετοιμάζονται για το πρώτο ντιμπέιτ

Ομπάμα και Ρόμνεϊ ετοιμάζονται για το πρώτο ντιμπέιτ Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικανός, Μιτ Ρόμνεϊ, θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά την Τετάρτη σε ένα ντιμπέιτ, το οποίο θα επικεντρωθεί στην οικονομία και θα πραγματοποιηθεί στο Ντέβερ του Κολοράντο. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν για 90 λεπτά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση .


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, o Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την εικόνα του ύστερα από τις πολλαπλές του γκάφες, οι οποίες επιδείνωσαν τη δημοτικότητα του στους αμερικανικούς ψηφοφόρους.


Σημειώνεται ότι καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναμέτρησης, κάθε στρατόπεδο προβάλλει τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου, μία κλασική στρατηγική που εφαρμόζεται στα χρονικά διαστήματα πριν από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και χαρακτηρίζεται από ανάπαυλα στις επιθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για αιφνιδιαστικά, θεαματικά πλήγματα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένας χαρισματικός ρήτορας και θεωρείται από τους πλέον ταλαντούχους στην επικοινωνία πολιτικούς της πρόσφατης ιστορίας», δήλωσε η Μπεθ Μάγιερς, σύμβουλος του Ρόμνεϊ.

«Πιστεύουμε πως ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ένας συνομιλητής προετοιμασμένος, πειθαρχημένος και επιθετικός», τόνισε ο Ντέιβιντ Αξελροντ, ο πιο στενός σύμβουλος του Ομπάμα. «Όμως το βάρος πέφτει στους ώμους του Ρόμνεϊ για να εξηγήσει πώς η επιστροφή στην πολιτική στην αρχή της οικονομικής κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα πει πολλά πράγματα που δεν θα είναι ακριβή», είπε ο Ρόμνεϊ για τον αντίπαλό του σε συνέντευξή του στο ABC στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρος πρέπει να πει στον κόσμο ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα από την αρχή της θητείας του, ότι πολλά πράγματα άλλαξαν, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν», υποστηρίζει ο Μπομπ Σράμ, σύμβουλος του Τζον Κέρι στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004. «Δεν πρέπει να δείχνει υπερβολικά σίγουρος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η αναμέτρηση της Τετάρτης είναι η πρώτη από τις τρεις, ενώ υπολείπονται λιγότερο από πέντε εβδομάδες για την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου. Η δεύτερη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στι 16 Οκτωβρίου στο Χέμπστιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης και η τρίτη στις 22 Οκτωβρίου στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα.

«Η αναμέτρηση της 3ης Οκτωβρίου είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην πολιτική καριέρα του Μιτ Ρόμνεϊ», προέβλεψε ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην αντίπαλος του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Οικοδεσπότης του πρώτου ντιμπέιτ θα είναι ο δημοσιογράφος Τζιν Λέρερ, όπως και το 2008.

Και οι δύο υποψήφιοι είναι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και πολύ καλοί στην επικοινωνία, αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει ορισμένες φορές πολύ ακαδημαϊκές απαντήσεις.

«Θα πρέπει να είναι πιο σύντομος. Έχει την τάση να μιλάει για πολύ ώρα», επισημαίνει ο Άλαν Σρέντερ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τις προεδρικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Ένα πλεονέκτημα του Ρόμνεϊ είναι ότι στη διάρκεια της εκστρατείας του για το χρίσμα ήρθε αντιμέτωπος με τους άλλους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους 19 φορές και δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις.

«Για να αποδειχτεί χρήσιμη αυτή η αναμέτρηση για τον Ρόμνεϊ θα πρέπει ο Μπαράκ Ομπάμα να...σκοντάψει. Πρέπει να πει κάτι όπως 'το 47%' του Ρόμνεϊ», εκτιμά ο Λέοναρντ Στέινχορν, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος στη δήλωση του Ρόμνεϊ ότι το 47% των Αμερικανών δεν πληρώνουν φόρους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζακστάν: Σε φυλάκιση 24 ετών ο πρώην υπουργός οικονομικών - Σκότωσε την αστρολόγο σύζυγό του

Διεθνή / Καζακστάν: Σε φυλάκιση 24 ετών ο πρώην υπουργός οικονομικών - Σκότωσε την αστρολόγο σύζυγό του

H δίκη του πρώην υπουργού προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ορισμένοι την θεώρησαν ως τη λυδία λίθο της υπόσχεσης που έχει δώσει ο νέος πρόεδρος της χώρας να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών
NEWSROOM
Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία ενόψει έγκρισης του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων»

Διεθνή / Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Τιφλίδα τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή τους επιδιώκει στενότερη σχέση με τη Ρωσία εις βάρος των σχέσεών της με τη Δύση
NEWSROOM
«Παγίδα θανάτου»: Οι γονείς εκατοντάδων Ισραηλινών στρατιωτών ζητούν ακύρωση της εισβολής στη Ράφα

Διεθνή / «Παγίδα θανάτου»: Οι γονείς εκατοντάδων Ισραηλινών στρατιωτών ζητούν ακύρωση της εισβολής στη Ράφα

Με επιστολή τους στον στον υπουργό Άμυνας και στον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού δηλώνουν ότι η επίθεση στη Ράφα «δεν είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία»
NEWSROOM
Η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας Ακσάτα Μούρτι αποκαλύπτει: Προσπαθώ να μην διαβάζω τις ειδήσεις

Διεθνή / Η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας, Ακσάτα Μούρτι, αποκαλύπτει: «Αυτός είναι ο ρόλος μου, να συνεχίσω την παράσταση»

Η Ακσάτα Μούρτι, κόρη Ινδού μεγιστάνα, είναι πλουσιότερη από τον βασιλιά Κάρολο -  «O Ρίσι είναι κολλημένος με τους κανόνες, εγώ είμαι πιο ελεύθερο πνεύμα», δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ