Paradise Papers: Και 130 Έλληνες στις λίστες με τις offshore

Paradise Papers: Και 130 Έλληνες στις λίστες με τις offshore Facebook Twitter
1

Περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται στις λίστες των Paradise Papers να συνδέονται με offshore εταιρίες που εντοπίζονται στα αρχεία της νομικής εταιρίας «Appleby». Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς.

Επιπλέον, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για το στόλο τους αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμα εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρίες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες καθώς, επίσης, στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.

Στις λίστες περιλαμβάνονται ακόμη Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους. Χαρακτηριστικά εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, συνολικά 6.000 έγγραφα περιέχουν τη λέξη «Ελλάδα» σε 13 φορολογικούς παραδείσους.

Η πλειονότητα των διευθύνσεων, οι οποίες είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες, εντοπίζονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», γεωγραφικά στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες, και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.

Η σταδιακή δημοσίευσή των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αρχηγούς κρατών και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, της show business και του αθλητισμού που έχουν κρύψει τον πλούτο τους στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι δημοσιογράφοι ή μας δουλεύουν τόσο καιρό ή μας δουλεύουν τώρα.Επίσης, προς αποφυγή μελλοντικών εκπλήξεων: πολλές εταιρείες αυτοδιαφημίζονται ως 100% ελληνική εταιρεία. Αυτό δεν λέει τίποτα καθώς μπορεί κάλλιστα ο μοναδικός τους μέτοχος να είναι εταιρεία εδρεύουσα σε φορολογικό παράδεισο ή έστω σε φορολογικά ευχάριστο μέρος όπως το Λουξεμβούργο και σίγουρα όχι η Ελλάδα.