Τραμπ από Ιαπωνία: Το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα θα το λύσουμε - Για δεκαετίες δείχναμε αδυναμία

Τραμπ από Ιαπωνία: Το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα θα το λύσουμε - Για δεκαετίες δείχναμε αδυναμία Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στην Ιαπωνία, τον πρώτο σταθμό της μεγάλης περιοδείας του στην Ασία, με την απειλή που εγείρει το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων να αναμένεται πως θα κυριαρχήσει στις επαφές που θα κάνει.


Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το πρωί στην στρατιωτική βάση Γιοκότα των ΗΠΑ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα δυτικά από το Τόκιο.

Ο Τραμπ θέλει να προβάλλει μια εικόνα απόλυτης ενότητας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία έναντι της Βόρειας Κορέας στη συνάντηση που θα έχει με τον «φίλο του», τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. «Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος εταίρος και ένας κρίσιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, είπε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε αμερικανούς και ιάπωνες στρατιώτες στη βάση Γιοκότα, περίπου σαράντα χιλιόμετρα δυτικά από το Τόκιο, όπου τον υποδέχθηκε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο.


Ο ίδιος προειδοποίησε ότι κανένας δεν πρέπει να «υποτιμήσει» την αποφασιστικότητα της χώρας του. «Ουδείς, κανένας δικτάτορας, κανένα καθεστώς και καμιά χώρα δεν πρέπει, ποτέ, να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Αμερικής», διεμήνυσε απευθυνόμενος στους παραταγμένους στρατιώτες.


Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, υποστηρίζοντας ότι για δεκαετίες η Ουάσινγκτον επεδείκνυε «απόλυτη αδυναμία».


«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας και για τον κόσμο, και θέλουμε να λυθεί», είπε. «Υπήρξαν 25 χρόνια απόλυτης αδυναμίας κι έτσι υιοθετούμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανακοίνωσε συνάντηση με Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκειά της. «Νομίζω ότι είναι προγραμματισμένο να συναντήσω τον Πούτιν, ναι», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Θέλουμε τη βοήθεια του Πούτιν για τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από την άφιξή του στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη σκληρή ρητορική του έναντι της Βόρειας Κορέας και προεξόφλησε ότι οι συζητήσεις σχετικά με την Πιονγκγιάνγκ θα κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει με ηγέτες άλλων κρατών της Ασίας, όπου η ένταση έχει κλιμακωθεί εξαιτίας των πρόσφατων βορειοκορεατικών δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.


Ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους καθ' οδόν προς την Ιαπωνία, όπου ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε σήμερα τη δωδεκαήμερη περιοδεία του στην Ασία. Το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στη συνάντηση που θα έχει αργότερα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM