Σοκαριστικές μαρτυρίες για εκτεταμένους βιασμούς ανδρών από στρατιώτες του Καντάφι στη Λιβύη

Σοκαριστικές μαρτυρίες για εκτεταμένους βιασμούς ανδρών από στρατιώτες του Καντάφι στη Λιβύη Facebook Twitter
5

Ξεπερνώντας τα όρια της αποκτήνωσης και του σαδισμού, οι βιασμοί ανδρών έχουν χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στη Λιβύη ως μέσο στρατιωτικής και πολιτικής επιβολής μεταξύ των αντίπαλων δυνάμεων. 

Σε αυτά τα ανατριχιαστικά συμπέρασμα οδηγήθηκαν ερευνητές ακούγοντας πλείστες όσες μαρτυρίες θυμάτων. Δημοσιογράφοι από διάφορα ευρωπαϊκά μέσα ήρθαν σε επαφή με άνδρες που υπέστησαν τα πάνδεινα - φυσικά και βιασμούς (υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα όπως σκουπόξυλα ακόμη και ρουκέτες). Οι αποδείξεις είναι αποκρουστικές, αλλά και άκρως δηλωτικές των ωμοτήτων.  

Όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχουν περιπτώσεις όπου θύματα πετάχτηκαν μέσα σε ένα δωμάτιο πακτωμένο από άλλους φυλακισμένους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βιάσουν τον «καινούργιο». Σε αντίθετη περίπτωση τους περίμενε ο θάνατος. Ο στόχος των αντίπαλων δυνάμεων είναι να εξευτελίσουν και να επιβληθούν παντί τρόπω στους αντιπάλους τους. 

Οι βιασμοί ανδρών είναι ένα θέμα ταμπού για τις αραβικές κοινωνίες, επομένως τα θύματα δεν μπορούν ποτέ να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Ένας άνδρας, ο Αχμέντ, είπε στους ερευνητές πως ήταν φυλακισμένος σε μια φυλακή στην Τομίνα για τέσσερα χρόνια κι εκεί είδε πολλά και υπέστη περισσότερα. 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θύματα πετάχτηκαν μέσα σε ένα δωμάτιο πακτωμένο από άλλους φυλακισμένους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να βιάσουν τον «καινούργιο». Οι βιασμοί ανδρών είναι ένα θέμα ταμπού για τις αραβικές κοινωνίες, επομένως τα θύματα δεν μπορούν ποτέ να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

«Σε διαχωρίζουν για να σε υποτάξουν. Αυτό κάνουν, υποτάσσουν τους άνδρες». Αντικειμενικός σκοπός είναι να μην σηκώσουν ποτέ ξανά το κεφάλι τους και να παραμείνουν εσαεί ταπεινωμένοι. Η μαρτυρία του είναι σοκαριστική: «Τοποθέτησαν μια σκούπα στον τοίχο. Αν ήθελες να φας, έπρεπε να κατεβάσεις τα παντελόνια σου και να παραμείνεις με τη σκούπα μέσα σου, δίχως να κουνηθείς, μέχρι να δουν οι φύλακες να τρέχει αίμα. Κανένας δεν μπορεί να διαφύγει». 

Ο Αχμέντ είπε πως σε εκείνο το σημείο της φυλακής υπάρχουν τουλάχιστον 450 άνδρες. «Ήταν ένας μαύρος άνδρας, ένας μετανάστης. Τον πέταξαν μια ημέρα μέσα στο κελί μας και μας υποχρέωσαν να τον βιάσουμε, αλλιώς θα μας σκότωναν. 

Σοκαριστικές μαρτυρίες για εκτεταμένους βιασμούς ανδρών από στρατιώτες του Καντάφι στη Λιβύη Facebook Twitter
H διαβόητη φυλακή Abu Salim στη Λιβύη

Το καθεστώς Καντάφι έχει κατηγορηθεί πολλάκις για τη χρήση σεξουαλικής βίας ως όπλο επιβολής. Για πολλά χρόνια όλες αυτές οι κατηγορίες δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν, όμως, τα πάντα ήρθαν στο φως το 2011 με την επανάσταση και την καθαίρεση του δικτάτορα. 

Στην κατοχή των ερευνητών περιήλθαν βίντεο τα οποία είναι σχεδόν αποκρουστικά. Σε ένα από αυτά, ένας νεαρός άνδρας κάθεται στην άμμο με το κεφάλι του χαμηλωμένο. Από πίσω του εμφανίζεται ένα χέρι που ανήκει σε στρατιώτη, αυτός του κατεβάσει το παντελόνι και του βάζει μια μικρή ρουκέτα στα οπίσθια. Περαιτέρω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχουν: ούτε σε ποιο μέρος συνέβη, ούτε από ποιους. Ο Ιμέντ, ένα από τα πολλά θύματα, ταξίδευσε μαζί με τους ερευνητές δημοσιογράφους προσφέροντας αμέριστη βοήθεια. 

Στη νότια Τρίπολη συνάντησε έναν φίλο του, τον Μούνα, ο οποίος είχε καταγράψει αρκετές περιπτώσεις βίας. Σε μια από αυτές, ένας στρατιώτης, αφοσιωμένος στον Καντάφι, αναφέρει πως βιάστηκε επανειλημμένα με τον... κλασικό τρόπο (με μια σκούπα προσαρμοσμένη στον τοίχο).  

Υπάρχουν, επίσης, περίπου 650 αρχεία στα οποία φαίνεται πως κάτοικοι της Tαβέργκα, κυρίως μαύροι Αφρικανοί που ήταν πιστοί στον Καντάφι, επιδόθηκαν σε σειρά ωμοτήτων κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Το έκαναν ως πράξη αντεκδίκησης. Οι κάτοικοι της πόλης τους μεταφέρθηκαν σε διάσπαρτα καμπ εκτοπισμένων σε άλλες πόλεις της χώρας. Σε ένα από αυτά, στη νότια Τρίπολη, ένας άνδρας με το όνομα Αλί, επαναφέρει στη μνήμη μου όλες τις κακουχίες που πέρασε. Είναι 39 ετών, αλλά δείχνει 65 και χρησιμοποιεί μαγκούρα για να περπατάει. 

«Αρκετοί από εμάς ήμασταν φυλακισμένοι σε ένα δωμάτιο, εντελώς γυμνοί για ένα ολόκληρο βράδυ και τριγύρω μας βρίσκονταν πρόσφυγες. Οι φύλακες δεν άφηναν κανέναν ελεύθερο αν προηγουμένως δεν είχε βιάσει και δεν είχε βιαστεί. Προσωπικά δεν το πέρασα αυτό, αλλά είχα την εμπειρία της σκούπας και του τροχού». 

Ο «τροχός» είναι άλλη μια σατανική επινόηση: το θύμα δένεται και κρεμιέται από το ταβάνι κάνοντας πιο «εύκολη» τη δουλειά των βασανιστών να του προκαλέσουν διείσδυση στα οπίσθιά του με όποιο αντικείμενο μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά, σχεδόν όλα τα θύματα αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά θέματα υγείας. 

Σοκαριστικές μαρτυρίες για εκτεταμένους βιασμούς ανδρών από στρατιώτες του Καντάφι στη Λιβύη Facebook Twitter
H διαβόητη φυλακή Abu Salim στη Λιβύη

Ανέπαφες δεν έχουν μείνει ούτε οι γυναίκες. Σε ένα άλλο στρατόπεδο στη Νότια Τρίπολη, η Φάτχια είπε πως οι στρατιώτες μακέλεψαν όλη την οικογένειά της και την ίδια την βίασαν μπροστά στον μεγάλο της γιο. Από τότε ο γιος της δεν της μιλάει. «Ακουγα μέρα-νύχτα τους άνδρες να ουρλιάζουν», αναφέρει ανακαλώντας τώρα ήχους από τη μνήμη της. 

Πέρυσι, ο  ποινικός εισαγγελέας Φατού Μπενσούντα ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσει και να διευρύνει τις έρευνές του για τα εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη.

Στις 15 Αυγούστου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μαχμούντ Αλ-Βερφαλί, σύμμαχο του Χαφτάρ, του ανθρώπου που είχε υπό τον έλεγχό του για χρόνια την ανατολική Λιβύη. Ο Βερφαλί κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων πολέμου. 

Για πρώτη φορά, τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο και δείχνουν εκτεταμένες εκτελέσεις που φέρεται ότι διέπραξε ο Βερφαλί, έχουν γίνει δεκτά από το Δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία.


Στην Τύνιδα, οι ερευνητές ενισχύθηκαν από αυτήν την εξέλιξη: τώρα γνωρίζουν ότι οι μαρτυρίες τους θα είναι νομικά έγκυρες σε περίπτωση που οι θύτες οδηγηθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Είναι, δε, δεδομένο πως στην πορεία θα ανακαλυφθούν και άλλα θύματα που αυτή τη στιγμή έχουν διαφύγει από τη χώρα. 

 

Πηγή: Guardian

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ