Γερμανία: Προσφυγικό και κλίμα τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα»

Γερμανία: Προσφυγικό και κλίμα τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» Facebook Twitter
0

Δύο κυρίως θέματα συνεχίζουν να φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο δρόμο προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα» στη Γερμανία, μολονότι το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ των δυνητικών εταίρων (Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) έχει βελτιωθεί αισθητά. 

Τα θέματα αυτά είναι το προσφυγικό και η κλιματική πολιτική, που ξαναμπαίνουν στην ατζέντα σήμερα Πέμπτη, αλλά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τους δυνητικούς εταίρους σε αυτά παραμένει.


Όπως είπε, μιλώντας στη γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε καταλήξει [...]. Θα χρειαστεί χρόνος. Μιλάμε για πολύ διαφορετικούς εταίρους. Ξέρετε, για εμάς τους Πράσινους το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία του κλίματος και την επίτευξη των στόχων για το κλίμα μέχρι το 2020 και 2030 είναι κομβικής σημασίας. Με αυτά κάναμε προεκλογικό αγώνα και δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτούς τους στόχους για την προστασία του κλίματος».


Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την ίδια, και στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής. Την ώρα που οι Πράσινοι ζητούν να αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί για την επανένωση των οικογενειών, οι Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν στο πλαφόν τον αριθμό των νεοαφιχθέντων προσφύγων.


«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μου λένε: "θέλουμε οπωσδήποτε οι άνθρωποι τους οποίους φροντίζουμε εδώ στη Γερμανία να μπορέσουν επιτέλους να φέρουν τις οικογένειές τους"» είπε η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ. «Μιλάμε για τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, μόνον γι΄ αυτούς, προκειμένου να αισθανθούν εδώ σπίτι τους και να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία» προσέθεσε.


Ερωτηθείσα πόσο πιθανό θεωρεί η ίδια το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία οι τέσσερις δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι και να σχηματίσουν κυβέρνηση απάντησε: «Δεν το θεωρώ απίθανο να τα καταφέρουμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω να έχουμε συμφωνήσει στα κομβικά ζητήματα. Υπό αυτή την έννοια δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη, [...] πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα».


Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών και οι δυνητικοί εταίροι αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν πρώτο απολογισμό που θα αποκαλύψει πιθανότατα πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutschlalandfunk (DLF), dpa, Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM