Μυστήριο με 21χρονη Ιταλίδα που αιμορραγεί από το πρόσωπο και τα χέρια αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί

Μυστήριο με 21χρονη Ιταλίδα που αιμορραγεί από το πρόσωπο και τα χέρια αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί Facebook Twitter
0

Μυστήριο αποτελεί για τους γιατρούς η σπάνια περίπτωση μιας 21χρονης Ιταλίδας, η οποία αιμορραγεί από το πρόσωπο και τις παλάμες των χεριών της χωρίς προφανή αιτία αφού δεν έχει ούτε κοψίματα, ούτε κάποια δερματική πάθηση.

Όπως εξήγησε η ίδια στους γιατρούς, η αιμορραγία που μοιάζει με διαταραχή έκκρισης ιδρώτα, της συνέβαινε συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου ή την ώρα που επιδιδόταν σε κάποια φυσική δραστηριότητα και διαρκούσε από ένα έως πέντε λεπτά.

Επιπλέον, ενώ η ένταση του φαινομένου έμοιαζε να αυξάνεται από το άγχος, η νεαρή γυναίκα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει μία συγκεκριμένη αιτία που της προκαλούσε στρες.

Δύο γιατροί από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας που παρακολουθούν την περίπτωσή της δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού του Ιατρικού Συλλόγου του Καναδά.

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, τους γιατρούς Roberto Maglie και Marzia Caproni, η κατάστασή της έχει εμφανή επίδραση στην ψυχοσύνθεσή της. «Η ασθενής μας έχει απομονωθεί κοινωνικά λόγω της ντροπής που νιώθει για την αιμορραγία της ενώ τα συμπτώματα που περιγράφει συνάδουν με αυτά που καταγράφονται σε κρίσεις πανικού και σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια».

Οι γιατροί της χορήγησαν αγχολυτικά φάρμακα αλλά η αιμορραγία συνεχίστηκε. Έπειτα από μία σειρά τεστ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της προσποίησης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νεαρή κοπέλα πάσχει από αιματίδρωση (hermatohidrosis), μία σπάνια ασθένεια κατά τη διάρκεια της οποίας οι ασθενείς εκκρίνουν αίμα αντί για ιδρώτα από το δέρμα.

Της χορηγήθηκε προπρανολόλη, μία φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για τη ρύθμιση της πίεσης και καρδιολογικά προβλήματα. Εντούτοις, ούτε αυτό κατάφερε να σταματήσει τελείως την αιμορραγία.

Η Jacalyn Duffin, Καναδή αιματολόγος και ιστορικός της Ιατρικής, η οποία έγραψε ένα ερμηνευτικό σχόλιο που συμπληρώνει τη δημοσίευση των Ιταλών γιατρών στο επιστημονικό περιοδικό, υποστηρίζει ότι κατάφερε να εντοπίσει μόνο 40 παρόμοια περιστατικά τα τελευταία 15 χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αφορούσε νεαρές γυναίκες ή παιδιά. Πολλοί από τους ασθενείς ανέφεραν ότι η αιμορραγία εμφανιζόταν ως επακόλουθο κάποιου συναισθηματικού τραύματος.

Σε όλους, ωστόσο, αποδείχτηκε παροδική, με τη διάρκειά τους να κυμαίνεται από έναν μήνα έως τέσσερα χρόνια.

Όπως αναφέρει η Duffin, εκτός από το πως μπορεί να σταματήσει η αιμορραγία, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν ότι προκαλείται από διαταραχές της πήξης του αίματος ή ρήξη των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων που περιέχονται στους ιστούς αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάποια οριστική απάντηση.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ