Απαντήσεις για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ασίας: Πώς εξαφανίστηκε ο βασιλιάς του μεταξιού

Απαντήσεις για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ασίας: Πώς εξαφανίστηκε ο βασιλιάς του μεταξιού Facebook Twitter
0

Ένα νέο ντοκιμαντέρ αναμένεται να αναδείξει μια νέα συζήτηση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ασίας: Τι συνέβη με τον Jim Thompson, τον θρυλικό βασιλιά του μεταξιού της Ταϊλάνδης;

Ο πρώην αξιωματικός της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών που έγινε μεγιστάνας του μεταξιού, εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια ενώ έκανε βόλτα στη ζούγκλα της Μαλαισίας. Δεν επέστρεψε ποτέ και παρά τη μαζική έρευνα, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του.

Ένας από τους σημαντικότερους Δυτικούς επιχειρηματίες στην Ασία είχε απλώς εξαφανιστεί...

Οι θεωρίες αφθονούν: Σκοτώθηκε από μια τίγρη, χάθηκε στο βαθύ δάσος, εξαφανίστηκε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής ίντριγκας. Εκείνοι που βρίσκονται πίσω από ένα νέο ντοκιμαντέρ ισχυρίζονται ότι έχουν νέα στοιχεία για να αποδείξουν πως ο Thompson δολοφονήθηκε.

Η ταινία «Ποιος σκότωσε τον Jim Thompson» κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Eugene στο Όρεγκον.

«Υπήρχαν παντός είδους θεωρίες και ως επί το πλείστον ανόητες θεωρίες, αλλά ελπίζω ότι η υπόθεση θα κλείσει οριστικά», δήλωσε ο Barry Broman, παραγωγός της ταινίας.

Οι δημιουργοί, από την Adventure Film Productions, δήλωσαν ότι εντελώς ξαφνικά μια παλιά επαφή τους πλησίασε με μια ιστορία για μια εξομολόγηση κάποιου μάρτυρα λίγο πριν πεθάνει. Τελικά βρήκαν και μια δεύτερη πηγή της οποίας οι πληροφορίες ταίριαζαν  με την πρώτη.

Το συμπέρασμά τους: Ο Thompson δολοφονήθηκε από αντάρτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μαλάγια, οι οποίοι τον υποψιάστηκαν μετά την άφιξή του στη ζούγκλα και όταν εκείνος άρχισε να ζητά συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του κόμματος που εκείνη την εποχή ήταν ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος της Μαλαισίας. 

Ο Broman, αμερικανός ναυτικός και διπλωμάτης με δεκαετίες εμπειρίας στην Ασία ως φωτογράφος, δήλωσε ότι το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο: «Ο Jim δεν θα βρεθεί ποτέ. Έχει δολοφονηθεί».

Οι κινηματογραφιστές αναγνώρισαν ότι η θεωρία του φόνου δεν είναι καινούργια, αλλά πιστεύουν ότι η έκδοσή τους είναι πιο ουσιαστική και παρέχει νέα στοιχεία.

Ενώ μερικά από τα συμπεράσματα της ταινίας είναι εύλογα βασισμένα σε όσα είναι γνωστά για τη ζωή του Thompson, δεν υπάρχει τίποτα οριστικό δεδομένου ότι βασίζονται σε πληροφορίες από συγγενείς εκείνων που φέρονται ότι εμπλέκονται και αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Thompson ήταν πράκτορας στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, τον πρόδρομο της CIA. Μετά τον πόλεμο, εγκαταστάθηκε στην Ταϊλάνδη και επέλεξε να γίνει επιχειρηματίας και να ιδρύσει την εταιρεία μεταξιού του το 1948.

Ο Thompson βοήθησε στην αναβίωση της βιομηχανίας μεταξιού της Ταϊλάνδης και η εταιρεία του από τότε έχει εξελιχθεί σε μία από τις μάρκες πολυτελείας της Ταϊλάνδης. Το πρώην σπίτι του στην Μπανγκόκ είναι πλέον μουσείο. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με την τύχη του ιδρυτή της.

Ο Thompson κατασκήνωσε τον Μάρτιο του 1968 στην περιοχή Cameron Highlands της Μαλαισίας, ένα σύμπλεγμα λόφων γεμάτο φυτείες τσαγιού, για να περάσει μερικές μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης με φίλους.

Στις 26 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα ξεκίνησε για μια βόλτα στον καθαρό αέρα της περιοχής. Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Thompson μετά από εκείνη το πρωί. Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην επιχείρηση για να βρεθεί: στρατιώτες, αστυνομία, επαγγελματίες ιχνηλάτες ζούγκλας, ιθαγενείς. Όταν δεν ανακαλύφθηκαν καθόλου ενδείξεις επιστρατεύτηκαν ακόμη και μέντιουμ.

«Έχω ακόμα ερωτήσεις. Θα ήθελα να έχω και κάποιες άλλες πηγές» παραδέχτηκε ο Broman. Ελπίζει ότι φέρνοντας την ιστορία στην οθόνη μπορεί να ξυπνήσει κάποιες αναμνήσεις, και ίσως κάποιος, κάπου που γνωρίζει και άλλα θα φέρει μια νέα πληροφορία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ