Ανατροπή με δικαστική απόφαση για την Johnson & Johnson: Δεν θα πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ για καρκίνο λόγω χρήσης ταλκ

Ανατροπή με δικαστική απόφαση για την Johnson & Johnson: Δεν θα πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ για καρκίνο λόγω χρήσης ταλκ Facebook Twitter
0

Ένας δικαστής στην Καλιφόρνια απέρριψε την Παρασκευή μία ετυμηγορία ενόρκων για καταδίκη της Johnson & Johnson και επιβολή προστίμου ύψους 417 εκατ. ευρώ, κατά την εκδίκαση αγωγής μίας γυναίκα που ισχυρίστηκε πως εμφάνισε καρκίνο μετά από χρήση προϊόντων της εταιρίας με σκόνη ταλκ, όπως το Johnson's Baby Powder για τη γυναικεία υγιεινή.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου του Λος Άντζελες, Maren Nelson, σηματοδοτεί το τελευταίο εμπόδιο στην προσπάθεια των γυναικών και μελών των οικογενειών τους, που κατηγορούν την J&J ότι δεν προειδοποίησε επαρκώς τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους για καρκίνο από τα προϊόντα της με βάση το ταλκ.

Η δικαστική απόφαση ήρθε μετά την ετυμηγορία των ενόρκων τον Αύγουστο, που επέβαλαν το μεγαλύτερο πρόστιμο μέχρι σήμερα στις υποθέσεις κατά της εταιρίας, επιδικάζοντας 70 εκατ. δολάρια αντισταθμιστικών αποζημιώσεων, καθώς και 347 εκατ. δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις. Τα χρήματα θα δίνονταν στην κάτοικο της Καλιφόρνια, Eva Echeverria.

Ανατροπή με δικαστική απόφαση για την Johnson & Johnson: Δεν θα πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ για καρκίνο λόγω χρήσης ταλκ Facebook Twitter
H Eva Echeverria

Ωστόσο, την Παρασκευή, η Maren Nelson αναίρεσε την απόφαση των ενόρκων και ενέκρινε το αίτημα της J&J για μια νέα δίκη. Όπως είπε η δικαστής, η δίκη του Αυγούστου σημαδεύτηκε από σφάλματα και ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία και από τις δύο πλευρές, καταλήγοντας σε υπερβολικές αποζημιώσεις.

Ο Mark Robinson, ο οποίος εκπροσώπησε τη γυναίκα που υπέβαλε την αγωγή, δήλωσε πως θα υποβάλει έφεση αμέσως. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όλες τις γυναίκες που έχουν επηρεαστεί από αυτό το επικίνδυνο προϊόν», σημείωσε.

Η J&J, σε ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της σε άλλες δίκες.

Η δικαστής ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά από τους ενόρκους. Η J&J τόνισε ότι δηλώσεις δύο ενόρκων μετά τη δίκη, έδειξαν πως τρία μέλη της 12μελούς επιτροπής των ενόρκων, που ψήφισαν κατά του καταλογισμού ευθυνών στην εταιρία, είχαν αποκλειστεί αδικαιολόγητα από τον καθορισμό των αποζημιώσεων.

Σημειώνεται πως η J&J αντιμετωπίζει μηνύσεις από 4.800 ενάγοντες σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, σχετικά με τα προϊόντα με βάση το ταλκ. Πολλές από αυτές είναι στην Καλιφόρνια, όπου η υπόθεση της Echeverria ήταν η πρώτη που έφτασε σε δίκη. Αρκετές άλλες υποθέσεις είναι στο Μιζούρι, όπου έχουν εκδικαστεί ήδη πέντε -οι τέσσερις κατέληξαν σε καταδίκες της J&J με επιβολή συνολικών αποζημιώσεων 307 εκατ. δολαρίων. Η εταιρία έχει κερδίσει μόνο τη μία δίκη.

Ωστόσο, σημειώνεται πως στις υποθέσεις του Μιζούρι, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν ενάγοντες που είναι από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, υπάρχουν θέματα δικαιοδοσίας. Αυτά προέκυψαν ύστερα από απόφαση του Ανώτατο Δικαστηρίου τον Ιούνιο, που περιόριζε πού μπορούν να υποβληθούν αγωγές σωματικής βλάβης.

Την Τρίτη, ένα εφετείο στο Μιζούρι αναίρεσε μία ετυμηγορία ενόρκων από τον Φεβρουάριο του 2016, που προέβλεπε αποζημίωση 72 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια μίας γυναίκας που απεβίωσε στην Αλαμπάμα. Το εφετείο έκρινε πως η υπόθεση δεν έπρεπε να είχε εκδικαστεί στο Σαιντ Λούις.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ