ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο Τραμπ καυχήθηκε για τον πίνακα του Ρενουάρ στο ιδιωτικό τζετ του - Ειδικοί τονίζουν πως είναι πλαστός

Ο Τραμπ καυχήθηκε για τον πίνακα του Ρενουάρ στο ιδιωτικό τζετ του - Ειδικοί τονίζουν πως είναι πλαστός Facebook Twitter
0

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης και συχνά καυχιέται γι' αυτή. Είναι όμως όλοι οι πίνακες που βρίσκονται στην κατοχή του αυθεντικοί; Ειδικοί τονίζουν πως είναι πλαστός.

Κάποιοι λάτρεις της τέχνης και παρατηρητικοί, είδαν σε μία συνέντευξη του Τραμπ στο «60 Minutes», λίγο μετά την ημέρα των εκλογών του 2016, πως στον τοίχο υπήρχε ένας πίνακας που έμοιαζε να είναι του γάλλου ιμπρεσιονιστή Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ. Σε ορισμένους μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα γνώριμος.

Ο δημοσιογράφος των New York Times, Timothy O'Brien, είχε ξαναδεί τον συγκεκριμένο πίνακα στο προσωπικό τζετ του Τραμπ, πριν εκείνος αναλάβει την προεδρία. Όταν τότε ο Τραμπ είπε στον O'Brien πως ήταν γνήσιος, εκείνος απάντησε «Ντόναλντ, δεν είναι. Μεγάλωσα στο Σικάγο, αυτός ο πίνακας του Ρενουάρ ονομάζεται "Δυο αδελφές (στη βεράντα)" και βρίσκεται σε έναν τοίχο στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. Αυτός δεν είναι αυθεντικός».

Ο ίδιος δημοσιογράφος, μιλώντας αργότερα στο Vanity Fair, θυμήθηκε μάλιστα ότι την αμέσως επόμενη ημέρα από τον παραπάνω διάλογο, ο Τραμπ αναφέρθηκε ξανά στον πίνακα, σαν να μην είχε προηγηθεί ποτέ άλλη συζήτηση.

Ο Τραμπ καυχήθηκε για τον πίνακα του Ρενουάρ στο ιδιωτικό τζετ του - Ειδικοί τονίζουν πως είναι πλαστός Facebook Twitter
Δυο αδελφές (στη βεράντα), 1881, Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ

Σύμφωνα με το artnet, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου επιβεβαίωσε ότι οι «Δυο αδελφές» είναι μέρος της συλλογής του μουσείου, αλλά δεν δέχθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Μια εκπρόσωπος είπε στην εφημερίδα Chicago Tribune ότι το Ινστιτούτο είναι «ικανοποιημένο ότι η εκδοχή μας είναι η αυθεντική».

Δύο ιστορικοί τέχνης δέχθηκαν ωστόσο να σχολιάσουν περαιτέρω.

Ο Richard Brettell είναι πρόεδρος των σπουδών αισθητικής (aesthetic studies) στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Yale, είναι πρώην διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Ντάλας και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον ιμπρεσιονισμό. Υπήρξε επίσης επιμελητής ευρωπαϊκών έργων τέχνης στο Ινστιτούτο το διάστημα 1980-88.

Ο ίδιος γράφει σε ένα email προς το artnet: «Το θαυμάσιο έργο του Ρενουάρ "Δυο αδελφές (στη βεράντα)" ήταν ένα από τα κορυφαία της έκθεσης των ιμπρεσιονιστών το 1882, στην οποία συμπεριλήφθηκε επίσης και το αριστούργημά του "Το πρόγευμα των βαρκάρηδων", που τώρα βρίσκεται στη συλλογή Phillips. Ο πίνακας είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό και, από όταν έγινε δωρεά στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου το 1933, αποτελεί έναν από τους θησαυρούς του μουσείου. Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να έχει μία άλλη εκδοχή του; Κοιτώντας με το εκπαιδευμένο μάτι μου μία αρκετά καλή φωτογραφία της κυρίας Τραμπ στο ρετιρέ τους στο Trump Tower, φαίνεται σαφώς ότι είναι μια αντιγραφή αυτού του διάσημου πίνακα. Αυτό είναι ακόμα πιο προφανές αν σκεφτούμε πως ο ίδιος ο Ρενουάρ δεν ζωγράφιζε ποτέ αντίγραφα των δικών του έργων».

Ο Richard Rand, αναπληρωτής διευθυντής συλλογών στο Μουσείο J. Paul Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, κατέληξε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα. «Ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ο Ρενουάρ έκανε παραλλαγές των συνθέσεων που ζωγράφιζε, ποτέ δεν αντέγραφε τον εαυτό του ή δεν έκανε ακριβή αντίγραφα των ελαιογραφιών του», ανέφερε σε ένα email. «Αν μου έδιναν έναν πίνακα που ήταν ακριβή αντιγραφή ενός διάσημου Ρενουάρ που κρέμεται σε ένα μουσείο, θα υπέθετα ότι ήταν πιθανότατα μια κόπια κάποιου είδους».

Ούτε ο αμερικανός πρόεδρος, ούτε η εκπρόσωπος Τύπου του, δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο, μέσω twitter.

Το artnet επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η αυθεντικότητα έργων τέχνης που βρίσκονται στη συλλογή του Τραμπ. Τον Απρίλιο του 2016, η New York Post ανέφερε ότι μια εκδοχή του πίνακα του Ρενουάρ «Το θεωρείο», του 1874, κοσμούσε το διαμέρισμα της Μελάνι Τραμπ στην 5η Λεωφόρο. Το πρωτότυπο, ωστόσο, βρίσκεται στο Ινστιτούτο Τέχνης Κουρτώ του Λονδίνου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε παλαιότερα ο Mark Bowden από το Vanity Fair, ο Τραμπ κάποτε καυχήθηκε στον ρεπόρτερ ότι ένας «Ρενουάρ» που βρίσκεται στον τοίχο του ιδιωτικού του τζετ ήταν «αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων», δείχνοντας την υπογραφή. Ο Bowden δεν διευκρίνισε τον τίτλο του πίνακα τότε.

Ο δημοσιογράφος των New York Times, Timothy O'Brien, σχολιάζει πάντως πως ο Τραμπ «πιστεύει τα ίδια του τα ψέματα, με τέτοιο τρόπο που διαρκούν δεκαετίες».

Με πληροφορίες από artnet

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ