ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν τον τάφο του «Άγιου Βασίλη» σε ναό στην Τουρκία

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως βρήκαν τον τάφο του «Άγιου Βασίλη» σε ναό στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι έχουν αποκαλύψει το σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του Νικόλαου, Επσκόπου Μύρων.

Αν το όνομα αυτό δε σας λέει τίποτα είναι γιατί σε όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο έγινε γνωστός ως Santa Claus, o δικός μας Άγιος Βασίλης που στην διεθνή λαογραφία αποτελεί το κυρίαρχο πρόσωπο των Χριστουγέννων.

Έρευνες έχουν αποκαλύψει έναν άθικτο ναό και τάφους κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην επαρχία Αττάλεια όπου πιστεύεται ότι ο άγιος γεννήθηκε, σύμφωνα με αρχαιολόγους στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινάει τώρα»,  δήλωσε ο Cemil Karabayram, διευθυντής τοπογραφίας και μνημείων στην Αττάλεια. «Θα φτάσουμε στο έδαφος και ίσως θα βρούμε το άθικτο σώμα του Αγίου Νικολάου».

Η προσφορά του Νικόλαου που έζησε τον τέταρτο αιώνα και η βοήθειά του προς τους φτωχούς δημιούργησαν το μύθο του «Santa Claus» που μοιράζει δώρα.

Τα τελευταία χρόνια, η εκκλησία της επαρχίας Demre στην Αττάλεια, κοντά στη γενέτειρά του, έχει αποκατασταθεί και προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ο ναός Demre είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια της Μύρας, της πόλης όπου πιστεύεται ότι έζησε ο Άγιος Νικόλαος, σεβαστός από πολλά δόγματα του Χριστιανισμού, 

Μέχρι τώρα θεωρείται πως η σορός του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε από ναυτικούς στην πόλη του Μπάρι στην Ιταλία, όπου βρίσκεται η βασιλική του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή των γεγονότων, η σορός του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε στο Μπάρι, καθώς τμήματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας πέρασαν σε μουσουλμάνους εισβολείς την περίοδο που έγινε η Πρώτη Σταυροφορία, 700 χρόνια μετά το θάνατό του αγίου. Η Βενετία διεκδίκησε επίσης τη φιλοξενία της σορού και σήμερα έχει λείψανα που ανήκουν στον άγιο.

Με βάση τα έγγραφα που ελήφθησαν από την περιοχή, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι τα λείψανα αυτά ανήκαν σε έναν τοπικό ιερέα και όχι στον θρυλικό άγιο του οποίου το σώμα μπορεί ακόμα να βρίσκεται μέσα στον τάφο εντός του ναού. 

Οι αρχαιολόγοι άρχισαν πρόσφατα τις νέες έρευνες, ανακαλύπτοντας τον ναό κάτω από τη σύγχρονη εκκλησία χρησιμοποιώντας ειδικά ραντάρ. Ανέφεραν ότι ο ναός ήταν σχεδόν άθικτος αλλά είναι απρόσιτος λόγω της παρουσίας πέτρινων ανάγλυφων και ψηφιδωτών που πρέπει να διατηρηθούν.

Οι εργασίες ανασκαφής θα επιτρέψουν στους μελετητές να έχουν πρόσβαση στους χώρους του ναού κάτω από την εκκλησία για να εξακριβώσουν αν εκεί υπάρχει ακόμη θαμμένη η σορός.

Η ζωή του Νικόλαου οδήγησε στη γέννηση του  Sinterklaas στην Ολλανδία, ο οποίος μεταμορφώθηκε στον  Santa Claus και έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ από Ολλανδούς μετανάστες στις αποικίες.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ