Βαρκελώνη: Απεργία και χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας

Βαρκελώνη: Απεργία και χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας Facebook Twitter
EPA/QUIQUE GARCIA
1

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα δρόμους της Βαρκελώνης, εν μέσω απεργίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Καθώς αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τη Μαδρίτη για να επιλύσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην καταλανική πρωτεύουσα. Φωνάζοντας «ανεξαρτησία», χαρακτήρισαν την ισπανική αστυνομία ως «δύναμη κατοχής» και την προέτρεψαν να εγκαταλείψει την περιοχή.

H δημοτική αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 15.000 άτομα σταμάτησαν την κυκλοφορία στη Βαρκελώνη, διαδηλώνοντας και φωνάζοντας «οι δρόμοι θα είναι πάντοτε δικοί μας».

  

Η μαζική κινητοποίηση σημειώνεται αφότου καταλανικά συνδικαλιστικά σωματεία και ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας κάλεσαν τους εργαζόμενους σε όλη την Καταλονία να προχωρήσουν σε στάση εργασίας ή ολοήμερη απεργία.

Βαρκελώνη: Απεργία και χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας Facebook Twitter
EPA/QUIQUE GARCIA

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά σήμερα, όπως επίσης και οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ απεργία σημειώθηκε επίσης και στα τρένα. Κλειστό παρέμεινε το μουσείο σύγχρονης τέχνης στην πόλη, καθώς και η Σαγράδα Φαμίλια. Στην απεργία ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει και η Μπαρτσελόνα, αναφέροντας ότι δεν θα γίνουν προπονήσεις.

Βαρκελώνη: Απεργία και χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας Facebook Twitter
Πυροσβέστες συμμετέχουν στη διαδήλωση. EPA/ALEJANDRO GARCIA

Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής σημαδεύτηκε από τη βίαιη καταστολή των ψηφοφόρων. Τουλάχιστον 893 πολίτες και 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Κυριακή, αφότου η αστυνομία εισέβαλε σε εκλογικά κέντρα, απομακρύνοντας με τη βία τους ψηφοφόρους ενώ έκανε και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Βαρκελώνη: Απεργία και χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της αστυνομικής βίας Facebook Twitter
EPA/SUSANNA SAEZ

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχε απαγορευτεί από το συνταγματικό δικαστήριο και η Μαδρίτη το χαρακτηρίζει παράνομο.

 

  

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν είπε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο έλαβαν μέρος εκατομμύρια ψηφοφόροι, ήταν έγκυρο και δεσμευτικό και «πρέπει να το εφαρμόσουμε». Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν επιδιώκει μια «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία αλλά μια νέα συνεννόηση. «Δεν θέλουμε μια τραυματική διάσπαση... Θέλουμε μια νέα συνεννόηση με το ισπανικό κράτος», τόνισε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται»

Διεθνή / Ιταλία: Η μία κοπέλα δεν ήξερε κολύμπι, έπεισε τους φίλους της να μείνουν και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και τους τρεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται» λέει εθελοντής - Νεκρές οι δύο κοπέλες, αγνοείται ο νεαρός - Η σπαρακτική ιστορία των τριών φίλων που χάθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού έχει συγκλονίσει την Ιταλία
NEWSROOM
Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τον βγαζουν τον κοσμακη στο δρομο, τον σκοτωνουν για τα παιχνιδια των πολιτικων... Αλλα προβληματα δεν ειχαν φαινεται οι ισπανοι κ βρηκαν οτι θελουν να αυτονομηθει η Καταλονια....