Η Αίγυπτος θα υποβάλλει άντρες σε εξέταση πρωκτού επειδή ανέμισαν την σημαία του Gay Pride σε ποπ συναυλία

Η Αίγυπτος θα υποβάλλει άντρες σε εξέταση πρωκτού επειδή ανέμισαν την σημαία του Gay Pride σε ποπ συναυλία Facebook Twitter
1

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να υποβάλλει σε βασανιστικές και μη εγκεκριμένες εξετάσεις πρωκτού έξι άντρες που κατηγορούνται πως ανέμιζαν τις πολύχρωμες σημαίες της κοινότητας LGBTQ+ σε μια ποπ συναυλία, καταγγέλλουν τοπικές οργανώσεις.

Όλοι τους κατηγορήθηκαν για «ακολασία» και πως προωθούν τη «διαστροφή» και την «αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά», εν μέσω ενός γενικού ομοφοβικού ξεσπάσματος που ενισχύεται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπό τη σκιά των αυστηρών θρησκευτικών πιστεύω των πολιτών.

Οι έξι άντρες συνελήφθησαν από τις αρχές μετά από μια συναυλία στο Κάιρο του μουσικού συγκροτήματος Mashrou' Laila από το Λίβανο, στη διάρκεια της οποίας πολλοί θεατές κρατούσαν τη γνωστή σημαία του Gay Pride. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Hamed Sinno έχει δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλος και πολλοί στίχοι τραγουδιών της μπάντας μιλούν για την σεξουαλικότητα. Μετά τη συναυλία, το Rainbow Egypt που προασπίζεται τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ+, ευχαρίστησε το συγκρότημα «που μας έκανε όλους να νιώσουμε τόσο χαρούμενοι με αυτή τη μικρή νίκη».


Το συγκρότημα ανέφερε πως η συγκεκριμένη συναυλία ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν δώσει ποτέ αλλά μετά το περιστατικό φέρεται να τους απαγορεύθηκε να παίξουν ξανά στη χώρα. Στο παρελθόν τους έχει απαγορευτεί να παίξουν στο Αμμάν της Ιορδανίας για παρόμοιους λόγους. 

Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι έντονα κατακριτέες κατά μήκος όλης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, και οι συλλήψεις γκέι αντρών είναι σύνηθες φαινόμενο, τους οποίους συχνά «παγιδεύουν» μέσω dating apps.

Εξίσου συχνή είναι και η απαράδεκτη πρακτική που ακολουθείται μετά τη σύλληψη, όπου υποβάλλονται με τη βία σε πρωκτική εξέταση. Η ιατρική κοινότητα έχει απορρίψει τη διαδικασία ως «ιατρικώς άχρηστη» και διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων (OHCHR-Committee against Torture), την χαρακτηρίζουν άκρως βασανιστική. 

Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι πως οι συλληφθέντες άντρες, οι δίκες των οποίων ξεκινούν την Κυριακή, ενδέχεται να κακοποιηθούν και με άλλους τρόπους, καθώς η Αίγυπτος έχει παρελθόν στα βασανιστήρια κρατουμένων. 

«Το γεγονός πως η Εισαγγελία της Αιγύπτου δίνει προτεραιότητα στην δίωξη ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό είναι εντελώς ανήθικο. Αυτοί οι άντρες πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων», σχολίασε η Najia Bounaim, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Β. Αφρικής. «Οι εξαναγκαστικές πρωκτικές εξετάσεις είναι αποτρόπαιες και βασανιστικές. Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν μαύρο παρελθόν στη διεξαγωγή εξετάσεων που ισοδυναμούν με βασανιστήρια για τους κρατουμένους», πρόσθεσε. 

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδίκασε επίσης τις διαδικασίες και κάλεσε για άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. «Είτε ανέμιζαν μια σημαία, είτε μιλούσαν σε ένα dating app, είτε απλώς περπατούσαν στο δρόμο, όλα αυτά τα άτομα που συλλαμβάνονται για ανηθικότητα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα. Η Αίγυπτος πρέπει να σταματήσει να κυνηγά ανθρώπους για όσα φέρονται να κάνουν στο κρεβάτι τους ή επειδή εκφράστηκαν ελεύθερα σε μια συναυλία, και αντιθέτως να εστιάσει στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχολίασε η Sarah Leah Whitson, από το παράρτημα της οργάνωσης στη Β. Αφρική. 

Στην Αίγυπτο η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται παράνομη αλλά κατακρίνεται έντονα από την συντριπτική πλειονότητα την μουσουλμανικής κοινότητας. Η αστυνομία πολύ συχνά παρενοχλεί και κακοποιεί άντρες που εικάζει πως είναι ομοφυλόφιλοι, με την κατηγορία της ανηθικότητας. 

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές;

LiFO politics / Το νέο πολιτικό τοπίο στη Βόρεια Μακεδονία: Τι αλλάζει μετά τις εκλογές;

Ο δημοσιογράφος Φέρυ Μπατζόγλου, που εργάζεται ως ανταποκριτής γερμανόφωνων ΜΜΕ, επέστρεψε από τη Βόρεια Μακεδονία, όπου είχε πάει για να καλύψει τις εκλογές που έγιναν εκεί πρόσφατα, και περιγράφει στη Βασιλική Σιούτη όσα κατέγραψε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Διεθνή / Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

«Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος
NEWSROOM
Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM