Μαζικές διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας σε 20 πόλεις της Κίνας

1

Για δεύτερη συνεχή μέρα, η αστυνομία προσπαθεί να ελέγξει τα κινήματα που διαδηλώνουν εναντίον της Ιαπωνίας, σε διάφορες πόλεις της Κίνας. Αιτία των διαδηλώσεων η ένταση που δημιουργήθηκε την Παρασκευή, όταν η Κίνα απέστειλε έξι πλοία επιτήρησης στα νησιά Σεντάκου, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, χιλιάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έπειτα από έκκληση που απεύθυνε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα στην Κινεζική κυβέρνηση, για την προστασία των υπηκόων και των επιχειρήσεών της.

Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται για αλλαγή ηγεσίας, με τον Αντιπρόεδρο Xi Jinping να αντικαθιστά τον Hu Jintao στην προεδρεία της χώρας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 κόσμου συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας, σε περίπου 20 πόλεις.

Ο Xi Jinping πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση το Σάββατο, έπειτα από απουσία δύο εβδομάδων, η οποία είχε πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια αναφορικά με την υγεία του, αλλά και με πιθανές εσωτερικές διαδικασίες και συγκρούσεις στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο.

Αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, σε κάποιες πόλεις λεηλατήθηκαν καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ιάπωνες. Εργοστάσιο της Panasonic και αντιπροσωπεία της Toytota υπέστησαν ζημιές λόγω εμπρηστικών επιθέσεων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Στην πόλη Shenzhen, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ στη στο Πεκίνο οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά, πέτρες και μπουκάλια στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ιαπωνίας, απαιτώντας τα επίμαχα νησιά και καλώντας σε μποϊκοτάζ των προϊόντων που προέρχονται από την Ιαπωνία.

Διαβάστε σχετικά: Έξι Κινεζικά σκάφη επιτήρησης πλησίασαν διαφιλονικούμενα νησιά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια