Πρόβλημα στη Βρετανία οι υποχόνδριοι: Στοιχίζουν στο σύστημα υγείας 56 εκατομμύρια στερλίνες

Πρόβλημα στη Βρετανία οι υποχόνδριοι: Στοιχίζουν στο σύστημα υγείας 56 εκατομμύρια στερλίνες Facebook Twitter
1

Οι υποχόνδριοι, και οι κατά φαντασία ασθενείς, στοιχίζουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας περίπου 56 εκατομμύρια στερλίνες κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και με την οποία ζητείται η ανάπτυξη γνωσιακών-συμπεριφορικών θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος.


Η μελέτη δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό National Institute for Health Research Journal. Το συμπέρασμά της είναι ότι η υποχονδρίαση, δηλαδή το να φαντάζεται κάποιος ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια ή να μεγαλοποιεί ορισμένα ήπια συμπτώματα, επιβαρύνει πραγματικά το σύστημα υγείας.


Συνολικά, περίπου 56 εκατομμύρια λίρες σπαταλιούνται κάθε χρόνο σε αχρείαστες ιατρικές εξετάσεις κάθε είδους. Η υποχονδρίαση δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, όμως φαίνεται ότι πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις με την ανάπτυξη του διαδικτύου.


Όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους, οι ασθενείς πηγαίνουν μια έναν τετρασέλιδο κατάλογο με τις πιθανές ασθένειες που βρήκαν στο διαδίκτυο και ο καημένος ο παθολόγος είναι υποχρεωμένος να τον διαβάσει μέσα σε πέντε λεπτά, εξήγησε ο Πίτερ Τάιρερ, καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 


Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η μελέτη τονίζει ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάγνωση ενώ από τους παθολόγους ζητείται να ρωτούν τους ασθενείς αν τους στρεσάρει η κατάσταση της υγείας τους. Προτείνεται επίσης η ανάπτυξη γνωσιακών-συμπεριφορικών θεραπειών που θα βοηθούν στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τον φόβο της ασθένειας.


Περίπου 444 υποχόνδριοι υποβλήθηκαν σε τέτοια ψυχοθεραπεία σε πέντε νοσοκομεία της Βρετανίας, υπό την παρακολούθηση γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων και τα αποτελέσματα θεωρούνται πολλά υποσχόμενα, αφού μειώθηκε το άγχος τους, σημειώνει η μελέτη.

Με πληροφορίες AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM
Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους, οι ασθενείς πηγαίνουν μια έναν τετρασέλιδο κατάλογο με τις πιθανές ασθένειες που βρήκαν στο διαδίκτυο"...δεν είμαστε με τα καλά μας!αλλά:επίσης ξοδεύονται και πολλά χρήματα σε περιπτώσεις καθυστερημένης διάγνωσης/ αμέλειας-λαθών:NHS negligence claims bill tops £1bnhttp://www.bbc.com/news/health-33573429…οπότε κάποιοι κάνουν αχρείαστες εξετάσεις και κάποιοι, δυστυχώς, δεν μπορούν βοηθηθούν στο να κάνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται.Το σύστημα θέλει, σαφώς, να κρατά τα έξοδα μειωμένα αλλά οι υποχόνδριοι βλάπτουν, κατά μία έννοια, τους συνανθρώπους, πέραν της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, διότι όταν μπαίνει ο γιατρός στην διαδικασία να το παίζει κορόνα-γράμματα αν ο ασθενής λέει αλήθεια ή μπαρμπούτσαλα, τότε ενδέχεται να παραβλέπονται και να υποεκτιμώνται πράγματα που έχουν σημασία για την έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση της οποιαδήποτε πάθησης (κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο NHS, προφανώς).