Ισπανία: Το καταλανικό Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Ισπανία: Το καταλανικό Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία Facebook Twitter
0

Η σημερινή ημέρα μέλλει να αποδειχθεί ιστορική για τη θεσμική οντότητα του Ισπανικού κράτους, καθώς το καταλανικό Κοινοβούλιο (Parlament) καλείται να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει τον νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου, υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής και τον νόμο για την ομαλή νομική μετάβαση προς αυτήν, ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης προετοιμάζεται για να προλάβει τετελεσμένα γεγονότα, αναπτύσσοντας μηχανισμούς για την ακύρωση των όποιων σημερινών αποφάσεων στη Βαρκελώνη.

 

Το αποτέλεσμα της σημερινής ολομέλειας του Parlament είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο, δεδομένης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτουν στο σώμα τα αποσχιστικά κόμματα της συμμαχίας Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) κι οι αντικαπιταλιστές του CUP. Τα κόμματα που αντιτάσσονται στην πλήρη ανεξαρτησία της Καταλωνίας, Ciudadanos, PSC και PP, ανακοίνωσαν πως δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία καθότι πιστεύουν πως η διαδικασία δεν έχει πλήρη νομική ισχύ. Μάλιστα, τα κόμματα αυτά αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει προηγουμένως μία νομική εμπειρογνωμοσύνη για το νομοσχέδιο, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσουν τη διαδικασία για κάποιες ώρες.

 

Ακόμη κι έτσι, λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των αποσχιστικών κομμάτων, η ψήφιση του νόμου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη και η άμεση δημοσίευσή του, μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή, και η άμεση υπογραφή του διατάγματος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο της τοπικής Τζενεραλιτάτ (κυβέρνηση) Κάρλες Πιτζεμόντ—μπορεί και μέσα στην ίδια την αίθουσα του Κοινοβουλίου μετά την ψηφοφορία.

 

Η ταχύτητα εκτέλεσης των αναγκαίων κινήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος, προκειμένου να προληφθούν όποια κυβερνητικά αντίμετρα για την ακύρωση του δημοψηφίσματος, όπως συνέβη και την προηγούμενη περίπτωση της 9ης Νοεμβρίου 2014 , καθώς σήμερα και αύριο Πέμπτη συνεδριάζει και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας προς τον σκοπό αυτό, ενώ αναμένεται και έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου της ισπανικής κυβέρνησης του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι για να αποφασισθεί πως θα κηρυχθεί άκυρο το δημοψήφισμα.

 

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η τελική υπογραφή του διατάγματος από τον Πιτζεμόντ θα συμπέσει τελικά με την ώρα που προβάλλονται τα δελτία ειδήσεων, οπότε αναμένεται και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης.

 

Εάν η έγκριση του δημοψηφίσματος θεωρείται δεδομένη, αίνιγμα ακόμη αποτελεί το τι μέτρα θα αποφασίσει να λάβει ο Ραχόι. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και εντός της νύκτας, έτσι ώστε αύριο το πρωΐ να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελλος με όλα τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν αμέσως.

 

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι ο Ραχόι δεν θα βιασθεί να προλάβει τις εξελίξεις και θα περιμένει την καθιερωμένη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής για να προσφύγει κατά του δημοψηφίσματος.

 

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ραχόι θα περιμένει έως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου για να ζητήσει τη συνδρομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, περιμένοντας πρώτα να περάσουν οι εορτασμοί της εθνικής γιορτής της Καταλωνίας (la Diada), την 11η Σεπτεμβρίου, που θα κορυφωθεί με την μεγάλη πορεία της επετείου. Και τούτο, γιατί πολλοί μέσα στην κεντρική κυβέρνηση πιστεύουν ότι μία πιθανή προσφυγή του Ραχόι κατά του δημοψηφίσματος πριν τη Diada θα γαλβανίσει περισσότερο τα αποσχιστικά αισθήματα και θα ενισχύσει τη συμμετοχή στην πορεία.

 

Επίσης, υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική αντίδραση για τον Ραχόι: να μην φανεί ότι δρά μονομερώς, αλλά να μοιρασθεί την ευθύνη για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου (όπως η προσφυγή είτε στον νόμο για την εθνική ασφάλεια, είτε στο αμφιλεγόμενο Άρθο 155 του Συντάγματος, για την επαναφορά στη νομιμότητα Αυτόνομων Περιοχών που απομακρύνονται από το εθνικό συμφέρον) με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Τω όντι, ο Ραχόι θα μπορούσε να προσκαλέσει αύριο το πρωΐ τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα και των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας για να λάβουν μία συντονισμένη απόφαση εναντίον του δημοψηφίσματος.

 

Χθες βράδυ, οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συναντήθηκαν επί μιάμιση ώρα και συμφώνησαν ότι θα στηρίξουν την σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαλόγου μεταξύ όλων των δυνάμεων και των προταγωνιστών για την κρίση σχετικά με την Καταλωνία.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Ραχόι έχει ξεκινήσει να στέλνει προειδοποιήσεις ως προς την αποφασιστικότητά του να καταπνίξει κάθε αποσχιστική φιλοδοξία των Καταλανών. Χθες το Οικονομικό Δικαστήριο απέστειλε κλήση για να παρουσιασθούν ενώπιον τις έδρας στις 25 Σεπτεμβρίου—έξι ημέρες πριν το δημοψήφισμα—ο πρώην πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Αρτούρ Μας, η πρώην αντιπρόεδρός του Τζουάνα Ορτέγα, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου του Φρανσέσκ Όμς και της πρώην τοπικής υπουργού Παιδείας Ιρένε Ριγκάου, ζητώντας τους να πληρώσουν 5,1 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους για τα έξοδα του προηγούμενου, ακυρωθέντος, δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014, που καλύφθηκαν από δημόσια κονδύλια. Το δικαστήριο απειλεί τους εγκαλούμενους με δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων εάν δεν αποδώσουν τα χρήματα αυτά.

 

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πιτζεμόντ και ο αντιπρόεδρός του Οριόλ Τζουνκέρας οργάνωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Οικονομικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως μέσο εκφοβισμού ενόψει της 1ης Οκτωβρίου. Ο Πιτζεμόντ δήλωσε πως το δικαστήριο εκβίασε τις διαδικασίες, μη τηρώντας την αναγκαία υποχρέωση να δεχθεί τα αποδεικτικά στοιχεία, παραβιάζοντας «τις θεμελιώδεις διασφαλίσεις, όπως το δικαίωμα της υπεράσπισης και τις εγγυήσεις της ορθής διαδικασίας».

 

Από τα 5,1 εκατ. ευρώ που ζητεί το δικαστήριο να καταβληθούν από τους κατηγορούμενους, τα 2,8 εκατ. υπολογίζεται πως ξοδεύθηκαν για την αγορά υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν στο δημοψήφισμα, το 1,1 εκατ. για πληρωμή των υπηρεσιών πληροφορικής και μηχανογράφησης, πάνω από 800.000 για τη διαφημιστική δαπάνη και άλλα 1,4 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση των εθελοντών που συμμετείχαν στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

Από τις αρχές Μαΐου, το μεγαλύτερο κόμμα στη συμμαχία του ‘ναι’, το συντηρητικό PDeCAT του Πιτζεμόντ, έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής πόρων για να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα για την υπεράσπιση των Μας, Ορτέγα, Ριγκάου Ομς και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης, που εγκαλούνται δικαστικά για τη διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος.

 

 

Πηγή: EFE, El Pais, El Publico, El Mundo, La Vanguardia, AΠΕ/ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ