Τραμπ και πυρηνικός πόλεμος συνιστούν τις σοβαρότερες απειλές προς την ανθρωπότητα, λένε οι Νομπελίστες

Τραμπ και πυρηνικός πόλεμος συνιστούν τις σοβαρότερες απειλές προς την ανθρωπότητα, λένε οι Νομπελίστες Facebook Twitter
1

Οι νικητές των Βραβείων Νόμπελ θεωρούν πως ο πυρηνικός πόλεμος και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σοβαρότερες απειλές για την ανθρωπότητα, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Πάνω από το ένα τρίτο των κατόχων βραβείου Νόμπελ (34%) δήλωσαν πως το περιβαλλοντικά ζητήματα, ανάμεσά τους ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αλλαγή, συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με κοινή έρευνα των οργανισμών Times Higher Education και Lindau Nobel Laureate Meetings.

Ωστόσο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) ανέφερε πως ο πυρηνικός πόλεμος ήταν η πιο σοβαρή απειλή. 

Από τους 50 εν ζωή νικητές των Βραβείων Νόμπελ που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, το 6% είπε πως η άγνοια των πολιτικών ηγετών ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία τους, με δύο από αυτούς να κατονομάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Ο Peter Agre, που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας το 2003, περιέγραψε τον Αμερικανό πρόεδρο ως «εξαιρετικά απληροφόρητο και φύσει κακό». «Ο Τραμπ θα μπορούσε να υποδύεται τον κακό σε μια ταινία Μπάτμαν- όλα όσα κάνει είναι μοχθηρά και εγωιστικά», δήλωσε στο Times Higher Education.

Βραβευμένοι άνθρωποι στους τομείς της χημείας, της φυσικής, της φυσιολογίας, της φαρμακευτικής και των οικονομικών συμμετείχαν επίσης στην έρευνα, με κάποιους να υπογραμμίζουν περισσότερες από μία απειλές. Να σημειωθεί πως οι νικητές των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. 

Οι μεταδοτικές ασθένειες και η αντοχή στα φάρμακα θεωρήθηκαν ως εξίσου σημαντικές απειλές για την ανθρωπότητα από το 7% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 8% κατονόμασε αντίστοιχα τον εγωισμό και την κακοήθεια, με ένα 6% να αναφέρει την τρομοκρατία και τον φονταμενταλισμό. Ένα ακόμη 6% μίλησε για τους κινδύνους «της άγνοιας και την διαστρέβλωσης της αλήθειας». 

Παρόλο που καταξιωμένοι άνθρωποι όπως ο Elon Musk και ο καθηγητής Stephen Hawking εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, μόλις δύο από τους συμμετέχοντες στην έρευνα την κατέταξαν ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές απέναντι στην ανθρωπότητα. 

Ο John Gill, διευθυντής του Times Higher Education, σχολίασε πως η η έρευνα προσφέρει «μια μοναδική εικόνα από τα ζητήματα που κρατούν ξύπνιο τη νύχτα το μυαλό των σπουδαιότερων επιστημόνων παγκοσμίως». «Κατά γενική ομολογία, η εκτροπή όλων αυτών των κινδύνων απαιτεί πολιτική θέληση και δράση, ιεράρχηση της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και πάνω από όλα αποφυγή του ρίσκου της απραξίας λόγω εφησυχασμού», λέει ο ίδιος.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM