Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα Facebook Twitter
0

Στην εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς προχώρησε η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με τη διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο πρώτος και ο τρίτος πύραυλος καταστράφηκαν λόγω βλάβης εν πτήσει, ενώ ο δεύτερος «φαίνεται πως εξερράγη σχεδόν αμέσως», κατά την ίδια πηγή.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να απειλήσουν το Γκουάμ ή τη Βόρεια Αμερική.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε «πυραύλους άγνωστου τύπου» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των νοτιοκορεάτικων και των αμερικάνικων ένοπλων δυνάμεων.

Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στις 06:49 τοπική ώρα (00:49 ώρα Ελλάδας) και διένυσαν απόσταση περίπου 250 χλμ. ανέφερε η Σεούλ, προσθέτοντας ότι γίνεται ανάλυση της τροχιάς τους για να διακριβωθεί για τι είδους πυραύλους επρόκειτο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι πιθανόν εκτοξεύθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή. Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν απείλησαν την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Αυτή ήταν η πρώτη εκτόξευση που έκανε η Βόρεια Κορέα μετά την επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήττει στόχους σε απόσταση 10.000 χλμ.

Η εξέλιξη μοιάζει να τερματίζει μια βραχεία περίοδο αποκλιμάκωσης έπειτα από σκληρές αντεγκλήσεις και απειλές πολέμου τόσο από τη Βόρεια Κορέα όσο και από τις ΗΠΑ.

Η προηγούμενη δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα, την 28η Ιουλίου, ήταν αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει σχεδιαστεί για να διανύει απόσταση 10.000 χλμ. και θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ. Η δοκιμή αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ενέτεινε τους φόβους για έναν νέο πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Iάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σήμερα δεν έφθασαν στην ιαπωνική επικράτεια ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Ο Λευκός Οίκος περιορίστηκε να γνωστοποιήσει ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση των πυραύλων, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επίσης, απέφυγε να κάνει κάποια δήλωση.

Το Πεκίνο απαγορεύει νέες επενδύσεις και επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα

 

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απαγόρευσε κάθε νέα επιχειρηματική συναλλαγή με πρόσωπα και επιχειρήσεις της Βόρειας Κορέας, συμμορφούμενο προς τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε ομόφωνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε έγγραφο το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας τονίζεται ότι απαγορεύεται κάθε νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, η ίδρυση νέων εταιρειών ή η επέκταση της δραστηριότητας των ήδη υφιστάμενων.

Οι αιτήσεις για νέες επενδύσεις ή επέκταση παλαιότερων επενδύσεων στη Βόρεια Κορέα από κινεζικές εταιρείες δεν θα γίνονται δεκτές, προστίθεται στο έγγραφο. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ άμεσα, διευκρινίζεται.

Οι νέες κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλλουν η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο της πόλης των swingers και εγγαστρίμυθο μέντιουμ

Διεθνή / Γαλλία: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο της πόλης των swingers και εγγαστρίμυθο μέντιουμ

Προφυλακίστηκαν ο 55χρονος δήμαρχος για διαφθορά και η 44χρονη για απάτη - Δημοτική σύμβουλος από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καλεί τον κεντροδεξιό δήμαρχο να παραιτηθεί
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κριστιάν Καρεμπέ: «Δύο μέλη της οικογένειάς μου δολοφονήθηκαν στη Νέα Καληδονία»

Διεθνή / Κριστιάν Καρεμπέ: «Δύο μέλη της οικογένειάς μου δολοφονήθηκαν στη Νέα Καληδονία»

«Έχασα μέλη της οικογένειάς μου, γι' αυτό και παρέμεινα σιωπηλός, επειδή βρίσκομαι σε πένθος μιας και δύο άνθρωποι της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κεφάλι»
NEWSROOM