Αποζημίωση ρεκόρ σε γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο μετά τη χρήση του ταλκ της Johnson & Johnson

Αποζημίωση ρεκόρ σε γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο μετά τη χρήση του ταλκ της Johnson & Johnson Facebook Twitter
H Eva Echeverria διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες.
2

Δικαστήριο διέταξε την Johnson & Johnson να καταβάλλει αποζημίωση 417 εκατ. δολάρια σε μια γυναίκα που υποστηρίζει πως νόσησε από καρκίνο των ωοθηκών μετά τη χρήση της βρεφικής πούδρας (ταλκ) της εταιρείας και άλλων προϊόντων, όπως το Johnson's Baby Powder, που περιείχαν ταλκ για την γυναικεία της υγιεινή.

Το ποσό που επιδικάστηκε στην Eva Echeverria, όπως ονομάζεται η γυναίκα που ζει στην Καλιφόρνια, είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ανάμεσα στις πολλές αγωγές εναντίον της J&J που κατηγορείται πως δεν προειδοποίησε τους καταναλωτές επαρκώς σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου από τα προϊόντα της με ταλκ. Η J&J είναι αντιμέτωπη με άλλες 4.800 παρόμοιες υποθέσεις σε όλη τη χώρα και έχει κληθεί να πληρώσει ήδη περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια μετά από ανάλογες ετυμηγορίες των δικαστικών αρχών στο Μισούρι. 

«Είμαστε ευγνώμονες για την ετυμηγορία και που η Eva Echeverria δικαιώθηκε», σχολίασε ο δικηγόρος της, Mark Robinson. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες προβλέπει 70 εκατ. δολάρια σε αντισταθμιστικές αποζημιώσεις και 347 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις ποινικού χαρακτήρα. Από την πλευρά της η J&J ανέφερε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση. «Θα κάνουμε έφεση επειδή καθοδηγούμαστε από την επιστήμη, η οποία υποστηρίζει την ασφάλεια στο Johnson's baby powder», ανέφερε η εταιρία.

Αποζημίωση ρεκόρ σε γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο μετά τη χρήση του ταλκ της Johnson & Johnson Facebook Twitter

Η υπόθεση της Echeverria είναι η πρώτη μεταξύ εκατοντάδων άλλων που οδηγήθηκε σε δίκη στην Καλιφόρνια. Η 63χρονη υποστηρίζει πως διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες στο τελικό στάδιο μετά από δεκαετίες χρήσης των προϊόντων της J&J. Οι δικηγόροι της ανέφεραν πως η εταιρία ενθαρρύνει τις γυναίκες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της παρόλο που γνωρίζει για τις μελέτες που συνδέουν τον καρκίνο στις ωοθήκες με τη χρήση ταλκ στα γεννητικά όργανα. Οι δικηγόροι της εταιρίας επέμεινα ωστόσο πως οι έρευνες δεν έχουν διαπιστώσει πως τα προϊόντα με ταλκ είναι καρκινογόνα. 

Να σημειωθεί πως έχουν προηγηθεί άλλες πέντε παρόμοιες δίκες στο δικαστήριο του Μισούρι, ενώ εκκρεμούν πολλές άλλες. Η J&J έχασε τις τέσσερις από αυτές τις δίκες, μαζί με τον προμηθευτή του ταλκ, κληθείσα να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 307 εκατ. δολαρίων. Πριν την ετυμηγορία για την υπόθεση της Eva Echeverria, το μεγαλύτερο ποσό που είχε επιδικαστεί ήταν 110 εκατ. δολάρια. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ