Βαρκελώνη: Νέο ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό του βαν που έκανε την επίθεση

Βαρκελώνη: Νέο ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό του βαν που έκανε την επίθεση Facebook Twitter
0
Βαρκελώνη: Νέο ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό του βαν που έκανε την επίθεση Facebook Twitter

Ο οδηγός του βαν, που έπεσε σε πλήθος πεζών στη Βαρκελώνη την Πέμπτη, φέρεται να είναι ακόμα ζωντανός και να διαφεύγει, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, η οποία ξεκίνησε νέο ανθρωποκυνηγητό.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης κατονομάζουν τον νέο ύποπτο που αναζητούν οι αρχές ως τον 22χρονο Γιουνές Αμπουγιακούμπ (Younes Abouyaaqoub), ο οποίος είναι γεννημένος στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, οδηγός του βαν θεωρείτο ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πέντε τρομοκράτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πόλη Καμπρίλς.

  

Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως ο άνθρωπος ο οποίος οδηγούσε το φορτηγάκι που πραγματοποίησε την επίθεση στη Βαρκελώνη, πιθανόν είναι ακόμη ζωντανός και διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα των ΜΜΕ κατά τα οποία ο δράστης σκοτώθηκε στο Καμπρίλς. Ο Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν.

«Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από μερικές ώρες, αποδυναμώνεται», είπε ο Τραπέρο σε τηλεοπτικό δίκτυο της περιοχής.


Ο οδηγός εγκατέλειψε το βαν και διέφυγε την Πέμπτη, αφότου έπεσε πάνω σε πεζούς στον κεντρικό πεζόδρομο Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, αφήνοντας πίσω του 13 νεκρούς και σχεδόν 100 τραυματίες, τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους.

Βαρκελώνη: Νέο ανθρωποκυνηγητό για τον οδηγό του βαν που έκανε την επίθεση Facebook Twitter


Η επίθεση προστέθηκε σε μια σειρά ενεργειών στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, στις οποίες εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα ως όπλα, μια τακτική που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι τρομοκρατικές ενέργειες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ισπανία.


Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που υποστήριξε ότι επρόκειτο για αντίποινα εναντίον των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.


Αρκετές ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε ανθρώπους στο Καμπρίλς, αφότου έπεσαν με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς και αστυνομικούς. Οι δράστες είχαν μαζί τους ένα τσεκούρι και μαχαίρια και φορούσαν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά. Οι τέσσερις έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός αστυνομικού, διευκρίνισε ο Τραπέρο.


Μια Ισπανίδα σκοτώθηκε στην επίθεση στο Καμπρίλς, ενώ πολλοί άλλοι πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.


Ο Τραπέρο δήλωσε νωρίτερα ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, που ισοπεδώθηκε από μια έκρηξη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αρχές υποπτεύονται ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους δράστες να προχωρήσουν σε πιο «πρόχειρες» επιθέσεις, κατά τον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.


Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις, τρεις Μαροκινούς και έναν Ισπανό, κάτοικο του ισπανικού θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι ύποπτοι είναι μεταξύ 21 και 34 ετών και κανένας τους δεν έχει ιστορικό που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Έχουν αναγνωριστεί άλλοι τρεις ύποπτοι, που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πιθανόν οι δύο σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ένας Μαροκινός καταζητείται από την αστυνομία.


Στο μεταξύ η αστυνομία στη Γαλλία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού Renault Kangoo το οποίο μπορεί να χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην επίθεση στη Βαρκελόνη, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.


Από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, οι 65 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι υπήκοοι 34 χωρών, από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ