ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη

14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter
1
14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter


Βαρύς είναι απολογισμός του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Βαρκελώνη.

O πρόεδρος Καταλονίας ανέφερε ότι 80 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μετά την επίθεση, τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί. Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη ανέρχεται σε 14, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Ο Ισπανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq. «Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Η καταλανική αστυνομία (Mossow d' Esquadra) επιβεβαίωσε ότι έχει συλλάβει έναν άνδρα και ότι αντιμετωπίζει την επίθεση στη Βαρκελώνη ως "τρομοκρατική ενέργεια" και λίγο αργότερα προχώρησε στη σύλληψη δεύτερου υπόπτου. Απαντώντας στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία διαβεβαίωσε επίσης ότι "δεν υπάρχει κανείς οχυρωμένος σε μπαρ στη Βαρκελώνη".

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα LaVanguardia έγραψε πως ο ένας από τους δράστες της επίθεσης έπεσε νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στα όρια της Βαρκελώνης.

   

14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter

 

14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter
 

 

Το χρονικό της επίθεσης

 

Την Πέμπτη το απόγευμα, ένα βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης,

Η εφημερίδα El Pais γράφει, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε με τα πόδια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε σήμερα ότι θα συντονίσει τις προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την φονική επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τη Βαρκελώνη. «Μέγιστος συντονισμός για τη σύλληψη των δραστών, ενίσχυση της ασφάλειας και συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν» έγραψε.

Στο σημείο επικράτησε πανικός καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν να διαφύγουν και οι πρώτες φωτογραφίες από τις στιγμές μετά την επίθεση μαρτυρούν το χάος και τον τρόμο που επικράτησε.

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ. Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".

14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter

Ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.

Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, στη Μαδρίτη έχει σημειωθεί μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004 εξερράγησαν βόμβες μέσα σε τρένα, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.

14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter
14 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη Facebook Twitter
Μέλη ελληνικής οικογένειας μεταξύ των τραυματιών


Μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στη Βαρκελώνη, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" η γραμματέας του Έλληνα προξένου στη Βαρκελώνη Θεώνη Ζησιμοπούλου.


«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κ. Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.


«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Έλληνα προξένου, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.


Σύμφωνα με την κ. Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το ριζοσπαστικο Ισλαμ δεν ειναι αποτελεσμα συγκρουσης πολιτισμων ως αιτια. Μονο ως αφορμη. Η αιτια βρισκεται στο ελλειμμα αυτοστοχασμου και ανοιχτοτητας μεσα στην παραδοσιακη Ουμα, στις χωρες δηλαδη που θελουν 'η ηδη εχουν θεοκρατικα 'η ημι-θεοκρατικα καθεστωτα. Σ' αυτα στοχος δεν ειναι η δημοκρατια οπως στην Ινδια για παραδειγμα αλλα η δημιουργια και η επεκταση ενος χαλιφατου. Τη σιγη του μουσουλμανικου αυτοστοχασμου ερχεται να συμπληρωσει η σιγη των δυτικων διανοουμενων για τη δικη μας καταπτωση. Ειναι κατι που ενδυναμωνει την πολιτισμικη πολωση Δυσης-Ουμας, βαζει λαδι στη φωτια του φονταμενταλισμου, ταυτοχρονα ξεπλενει τα χερια των μετριοπαθων ημαμηδων που απασχολουνται με το "σοβαροτερο" προβλημα του σεκταριανισμου, καλη ωρα οπως εμεις την εποχη του Οθωμανικου δυτικου επεκτατισμου στις σταχτες της Βυζαντινης θεοκρατιας την περιοδο 1200-1450.Στο επικεντρο της πολιτισμικης διαμαχης μεταξυ του ριζοσπαστικου Ισλαμ και της Δυσης βρισκεται η τεχνολογια. Ενω στη Δυση η τεχνολογια ειναι τροπος ζωης, στο ριζοσπαστικο Ισλαμ αντιμετωπιζεται ως ενα ιμπεριαλιστικο εργαλειο με ιστορικες ριζες στην Ιερα Εξεταση ( περιεργως περιπου την ιδια περιοδο με αυτη του Οθωμανικου επεκτατισμου στα ανατολικα της ευρωπαικης ηπειρου ), οταν απελαθηκαν σεκιουλαριστες μουσουλμανοι απο την Ισπανια και "υποχωρησαν" πισω στα μεσαιωνικα θεοκρατικα μοτιβο του Μακχρεμπ.  Απο πλευρας φονταμενταλιστικου Ισλαμ, η τεχνολογια χρησιμοποιειται μοναχα ως μεσο "αμυνης¨, να χτυπηθει η ιμπεριαλιστικη Δυση, αφου αποτελει οχημα προβολης του λεγομενου δυτικου "soft power" και των δυτικων αξιων ( πχ των γυναικειων δικαιωματων - δες Χιτσενς ). Προσωπικα πιστευω οτι το Ισλαμ πρεπει να ανοιξει διαλογο με τον εαυτο του για τα ορια και τη χρηση της τεχνολογιας στην κοινωνια του. Μπορει καποιος να αποδομησει το hardware απο το λογισμικο του.Αλλωστε δεν ειναι μονο το Ισλαμ που ειχε να προσαρμοστει στη Δυτικη κουλτουρα. Και η Ινδια και η Κινα, δυο χωρες με παρομοιους πληθυσμους με την Ουμα εχουν υποφερει - προσφατα μαλιστα - απο τον δυτικο ιμπεριαλισμο αλλα δεν αντιδρουν οπως το Ισλαμ, η πρωτη γιατι η θρησκεια της δεχεται την αληθεια αλλων θρησκειων και η δευτερη γιατι παιρνει τις αξιες της απο τον Κομφουκιανισμο, που ειναι πιο ανεκτικος σε ξενες κουλτουρες ( παρατηρηστε πχ την Μογγολικη επιρροη στις πρωτες κινεζικες αυτοκρατοριες ).Οι μετριοπαθεις ημαμηδες πρεπει να αρχισουν να μιλουν με τον εξω κοσμο. Ο αραβικος κοσμος πρεπει να αρχισει να διαβαζει και μαλιστα βιβλια αυτοστοχοστατικα. Να μη γινουν οι κρισεις και οι πολεμοι στις χωρες της Ουμα αιτια για την "υποχωρηση" μεγαλου κομματιου των λαων της στην αγκαλια του εξτρεμιστικου Γουαχαμπισμου.Η Δυση δεν ειναι αθωα. Ομως και το μετριοπαθες Ισλαμ δε μιλα καθολου, δεν εμπλεκεται διανοουμενιστικα με τον κοσμο, λες και θελει το καλο ονομα και τατυτοχρονα το φλερτ με την σκοτεινη του πλευρα.