Απεργία την Πρωτομαγιά

Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ηγετικά μέλη της «Εξέγερσης των Ομπρελών»

Χονγκ Κονγκ: Στη φυλακή ηγετικά μέλη της «Εξέγερσης των Ομπρελών» Facebook Twitter
EPA/VERNON YUEN
0

Ο Τζόσουα Γουόνγκ και δύο ακόμη ηγετικά μέλη της «Εξέγερσης των Ομπρελών», του νεανικού κινήματος για τη δημοκρατία του φθινοπώρου 2014 στο Χονγκ Κονγκ, καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους στην εξέγερση.


Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, η εναντίον τους δίωξη αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη ότι το Πεκίνο ενισχύει τον έλεγχο επί της πρώην βρετανικής αποικίας που επανήλθε στην κινεζική επικράτεια το 1997.


Οι Τζόσουα Γουόνγκ, Νέιθαν Λόου και Αλεξ Τσόου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι, οκτώ και επτά μηνών αντίστοιχα.


Το δικαστήριο εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση κατόπιν προσφυγής της εισαγγελίας που θεώρησε ότι οι ποινές κοινωνικής εργασίας για τους δύο, και λίγων εβδομάδων φυλάκισης στον τρίτο, που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως ήταν υπερβολικά επιεικείς.


Και οι τρεις καταδικάσθηκαν για τον ρόλο τους σε συγκέντρωση που θεωρήθηκε παράνομη στις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Οι διαδηλωτές είχαν σκαρφαλώσει σε μεταλλικές σκαλωσιές και είχαν εισβάλει στη Civic Square, εντός του συμπλέγματος των κυβερνητικών κτιρίων.


Αυτή η ενέργεια έγινε το έναυσμα για να ακολουθήσουν μεγαλύτερες διαδηλώσεις, πριν από την έναρξη του μαζικού δημοκρατικού κινήματος. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν τότε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και το πλήθος των νεαρών διαδηλωτών προστατευόταν ανοίγοντας ομπρέλες.


Για περισσότερο από δύο μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ είχαν παραλύσει ολόκληρες συνοικίες της μεγαλούπολης ζητώντας την καθιέρωση άμεσης και καθολικής ψηφοφορίας, χωρίς το Πεκίνο να κάνει καμία υποχώρηση.


Σύμφωνα με τους όρους της σινο-βρετανικής συμφωνίας επιστροφής της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική επικράτεια, το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ελευθερίες άγνωστες στην υπόλοιπη Κίνα, βάσει του συστήματος «μία χώρα, δύο συστήματα», που θα ισχύει θεωρητικά μέχρι το 2047. Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι το σύστημα αυτό εκφυλίζεται και το Πεκίνο παραβιάζει τη συμφωνία.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ