Ιράν: Εχθρικό μέτρο οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ιράν: Εχθρικό μέτρο οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν που ψήφισε η κάτω βουλή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ είναι «ένα εχθρικό μέτρο», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

 

«Οι ενέργειες του αμερικανικού Κογκρέσου (…) είναι ξεκάθαρα ένα εχθρικό μέτρο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο Αρακτσί την επομένη της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων να ταχθεί υπέρ των κυρώσεων σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατού στο καθεστώτος.

 

Αν και εκτίμησε πως τα μέτρα τα οποία ενέκριναν οι βουλευτές χθες είναι «ένα συμπίλημα κυρώσεων που ισχύουν ήδη στον μη πυρηνικό τομέα», είπε ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015.

 

Η συμφωνία αυτή προβλέπει πως το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί σε βάρος του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

 

Όμως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις μπορεί να «μειώσουν τα οφέλη για το Ιράν» [από τη συμφωνία], δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία.

 

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων «ασύμβατες» με τις δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

 

«Αυτό που κάνει το Κογκρέσο αντιβαίνει στις δεσμεύσεις αυτές και θα υπάρξει σίγουρα μια αντίδραση του Ιράν», πρόσθεσε.

 

Η επιτροπή του ιρανικού κοινοβουλίου για την Ασφάλεια και τις Εξωτερικές Υποθέσεις ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο προκειμένου να εξετάσει την απάντηση που θα δοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το ιρανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε αυτό τον μήνα τη διαδικασία ψήφισης ενός νόμου για την ενίσχυση του βαλλιστικού προγράμματος και της δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, ώστε να αντισταθεί στις ενέργειες της Ουάσινγκτον.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεγάλες δυνάμεις εκτίμησαν πως το Ιράν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας για τα πυρηνικά, όμως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τις επιφυλάξεις του.

 

«Η νέα αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως το Ιράν ήταν πιστό στη συμφωνία (…) και δεν έχει άλλη επιλογή επειδή η IAEA (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) αποφάνθηκε πως το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του», συνέχισε ο Αρακτσί.

 

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ