Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας συζήτησε θέματα της Ουκρανίας με ρώσο φαρσέρ νομίζοντας ότι ήταν ο Ποροσένκο

Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας συζήτησε θέματα της Ουκρανίας με ρώσο φαρσέρ νομίζοντας ότι ήταν ο Ποροσένκο Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι συζήτησε την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών άνθρακα στην Ουκρανία, καθώς και άλλα ενεργειακά θέματα για αρκετή ώρα, στη διάρκεια τηλεφωνήματος με έναν ρώσο φαρσέρ,νομίζοντας πως ήταν ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.


Στην πραγματικότητα, ο Πέρι συνομιλούσε με ρώσους κωμικούς, που είναι γνωστοί στη χώρα τους για τις φάρσες που κάνουν σε διασημότητες και πολιτικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, Σεϊλίν Χάινς.


Πρόκειται για τους φαρσέρ Βλαντίμιρ Κράνσοφ και Αλεξέι Στολιάροφ, που εμπνεύστηκαν τη δράση τους από ένα αμερικανικό δίδυμο, το οποίο δημοσίευε τις ηχογραφήσεις-φάρσες που έκανε στη δεκαετία του 1990. «παγίδα» τους έχει πέσει, μεταξύ άλλων, ο βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον, ο οποίος νόμιζε ότι συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.


«Οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστοί για τις φάρσες που κάνουν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και διάσημους, κυρίως αυτούς που υποστηρίζουν μία ατζέντα που δεν ευθυγραμμίζεται με αυτήν της ρωσικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, ήταν η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας», τόνισε η Χάινς.


Στη διάρκεια της 22 λεπτών συνομιλίας που έγινε την 19η Ιουλίου, ο Πέρι, το υπουργείο του οποίου επιβλέπει το πρόγραμμα των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, συζήτησε σε επιχειρηματικό τόνο μία σειρά από θέματα. Μεταξύ αυτών, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Ο Πέρι γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αντίθετη στο ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά μήκος της Βαλτικής, ενώ υποστήριξε ότι η τεχνολογία των ΗΠΑ, μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. «Προσφέροντας στην Ουκρανία περισσότερες επιλογές με ένα μέρος της αμερικανικής τεχνολογίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών, εκτός των Ρώσων, αλλά δεν πειράζει», είπε χαρακτηριστικά ο Πέρι.


Παράλληλα, συζήτησε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τις εξαγωγές αμερικανικού άνθρακα.


Το τηλεφώνημα έγινε περίπου ένα μήνα μετά τη συνάντηση που είχε ο Πέρι με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και αυτούς που τον συνόδευαν στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.


Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να προσφέρει στην Ουκρανία περισσότερες εξαγωγές άνθρακα, καθώς ο βιομηχανικός τομέας της αναφερόμενης χώρας δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζεται από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.


Δεν διευκρινίστηκε πώς οι ΗΠΑ θα εξάγουν περισσότερο άνθρακα στην Ουκρανία, αλλά ο Πέρι στο τηλεφώνημα αυτό άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Εμπορίου εξετάζει το ζήτημα. «Η συζήτηση για τον άνθρακα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γίνεται από τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και νομίζω ότι θα προχωρήσει», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ