Στη δημοσιότητα βίντεο με μαζικές εκτελέσεις τζιχαντιστών στην Λιβύη

Στη δημοσιότητα βίντεο με μαζικές εκτελέσεις τζιχαντιστών στην Λιβύη Facebook Twitter
0
Στη δημοσιότητα βίντεο με μαζικές εκτελέσεις τζιχαντιστών στην Λιβύη Facebook Twitter

Βίντεο που δείχνει 18 κρατούμενους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εκτελούνται στη Λιβύη είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι άντρες είναι γονατιστοί σε τέσσερις σειρές και είναι γυρισμένοι με τις πλάτες τους στους ενόπλους και στη συνέχεια εκτελούνται με πυροβόλο όπλο από άντρες που φορούν κουκούλες.


Το βίντεο αναφέρει πως οι εκτελέσεις έγιναν από τους άντρες του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και φέρονται να έγιναν στις 17 Ιουλίου.

Στις 18 Ιουλίου, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τον Εθνικό Στρατό του Λιβύη (LNA) που ελέγχεται από τον Haftar να ερευνήσει τις μαζικές εκτελέσεις των κρατουμένων.

Το βίντεο δημοσιεύεται καθώς ο  Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί αύριο Τρίτη κοντά στο Παρίσι με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της κρίσης στη Λιβύη, τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) Φάγεζ αλ Σάρατζ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Στη δημοσιότητα βίντεο με μαζικές εκτελέσεις τζιχαντιστών στην Λιβύη Facebook Twitter


«Η Γαλλία αναμένει μέσω αυτής της πρωτοβουλίας να διευκολύνει την πολιτική συνεννόηση μεταξύ του προέδρου του Λιβυκού Συμβουλίου και του διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, τη στιγμή που ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλαμέ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του», επεσήμανε το μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.


«Σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους της, η Γαλλία αναμένει να δείξει τη στήριξή της στις προσπάθειες για την επίτευξη ενός πολιτικού συμβιβασμού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στον οποίο θα συμμετάσχει (...) το σύνολο των διάφορων παραγόντων της Λιβύης», συνέχισε η ανακοίνωση.


«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κράτος ικανό να απαντά στις βασικές ανάγκες των Λίβυων, που θα διαθέτει ενωμένο τακτικό στρατό, ο οποίος θα απαντά στην πολιτική εξουσία», επεσήμανε η γαλλική προεδρία.


«Είναι ανάγκη για να ελεγχθεί το έδαφος της Λιβύης και τα σύνορά της, να καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και το λαθρεμπόριο όπλων και μεταναστών ενόψει της επιστροφής σε μια σταθερή συνταγματική τάξη», καταλήγει.


Ο αλ Σάρατζ, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και τη Δύση, και ο αντίπαλός του στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκαν στις αρχές Μαΐου στο Αμπού Ντάμπι και προηγουμένως τον Ιανουάριο του 2016, λίγο μετά τον διορισμό του αλ Σάρατζ ως επικεφαλής της GNA.


Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που σχηματίστηκε βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εγκαταστάθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Τρίπολη. Ωστόσο ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, την αμφισβητεί. Ο στρατάρχης έχει τη στήριξη ενός εκλεγμένου κοινοβουλίου και μιας παράλληλης κυβέρνησης στα ανατολικά.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ