Ελ Σαλβαδόρ: 18χρονη θύμα βιασμού καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή επειδή το μωρό της γεννήθηκε νεκρό

Ελ Σαλβαδόρ: 18χρονη θύμα βιασμού καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή επειδή το μωρό της γεννήθηκε νεκρό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Μια νεαρή κοπέλα στο Ελ Σαλβαδόρ, που έμεινε έγκυος εξαιτίας ενός βιασμού, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών αφότου το μωρό της γεννήθηκε νεκρό, όπως κατήγγειλε μία φεμινιστική συλλογικότητα.

Αρχικά, συνελήφθη με την υποψία ότι πραγματοποίησε άμβλωση -οι αμβλώσεις είναι παράνομες στο Ελ Σαλβαδόρ- ενώ όταν δεν βρέθηκαν σχετικά στοιχεία, η κατηγορία άλλαξε. Η κοπέλα κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν πως δεν ακολούθησε προγεννητική φροντίδα και αυτό ισοδυναμούσε με τη δολοφονία του παιδιού.

Η Evelyn Beatriz Hernandez Cruz, ήταν 18 ετών όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Γέννησε την 6η Απριλίου 2016 μέσα στο μπάνιο του μικρού σπιτιού της σε μια αγροτική κοινότητα, έπειτα από κυοφορία οκτώ μηνών. Έχασε τις αισθήσεις της αφότου έχασε μεγάλη ποσότητα αίματος. Η μητέρα της την πήγε στο νοσοκομείο, αφήνοντας πίσω τη σορό του παιδιού. Στο νοσοκομείο συνελήφθη, με την υποψία ότι πραγματοποίησε άμβλωση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλέστηκε η φεμινιστική οργάνωση, το βρέφος γεννήθηκε νεκρό. Η εγκυμοσύνη της οφειλόταν σε έναν βιασμό τον οποίο απέφυγε να καταγγείλει στην αστυνομία λόγω απειλών που δεχόταν η οικογένειά της.

Η καταδίκη της «είναι άδικη και θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Morena Herrera, μέλος της συλλογικότητας για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων στο Σαλβαδόρ (ACDATEE). Η κοπέλα καταδικάστηκε την Τετάρτη από ένα δικαστήριο στο Κοχουτεπέκε (ανατολικά) «χωρίς καμιά απτή απόδειξη», τόνισε η ίδια και κατηγόρησε τη δικαιοσύνη ότι έλαβε αυτή την απόφαση με βάση τις «προκαταλήψεις» στη χώρα.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε ότι το βρέφος υπέκυψε σε μια «πνευμονία».

Σύμφωνα τo BBC, παρόλο που βρισκόταν στο τρίτο τρίμηνο, η Evelyn είπε ότι είχε μπερδέψει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης με πόνο στο στομάχι, επειδή είχε υποστεί διακεκομμένη αιμορραγία, την οποία θεωρούσε ότι ήταν εμμηνόρροια. «Δεν ήθελα να σκοτώσω τον γιο μου», είπε στο δικαστήριο, αλλά ο δικαστής δεν πίστεψε ότι δεν ήξερε ότι ήταν έγκυος.

Στο Σαλβαδόρ, οι αμβλώσεις είναι παράνομες ακόμη και για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιπλοκών. Επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 40 ετών για τις έγκυες. Σήμερα στη χώρα αυτή 17 γυναίκες βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας αμβλώσεων, που χαρακτηρίζονται ανθρωποκτονίες με επιβαρυντικές περιστάσεις στο Ελ Σαλβαδόρ.

Από τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ μελετάται ένα σχέδιο νόμου για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, αλλά η συζήτηση έχει περιέλθει σε τέλμα εξαιτίας της αντίθεσης των κομμάτων της δεξιάς.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ