Στα χέρια των γερμανικών αρχών αντίγραφο των Panama Papers

Στα χέρια των γερμανικών αρχών αντίγραφο των Panama Papers Facebook Twitter
0

Αντίγραφο των δεδομένων που διέρρευσαν με το σκάνδαλο των λεγόμενων «Panama Papers», που έφεραν στο φως την χρήση σε ευρεία κλίμακα υπεράκτιων εταιριών για την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους, ανακοίνωσε πως έχει στην κατοχή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (BKA) στη Γερμανία.

Τον Απρίλιο του 2016, αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή, από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, των Panama Papers, τα οποία περιελάμβαναν λεπτομέρειες για οικονομικές συναλλαγές υπεράκτιων εταιριών με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, ανάμεσα τους αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες.

Τα περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα δημοσιεύτηκαν αρχικά στην γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και έπειτα τη σκυτάλη πήραν άλλα μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία συντόνισε την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων.

«Αυτά τα δεδομένα εξετάζονται και αξιολογούνται σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του κρατιδίου της Έσσης για την δίωξη ποινικών και φορολογικών αδικημάτων», ανέφερε η BKA με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με το υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου και το γραφείο του εισαγγελέα της Φρανκφούρτης.

Η κοινή ανακοίνωση υπογράμμισε ότι η BKA επεξεργάζεται τις εκατομμύρια καταχωρήσεις για να μπορέσει να τις επεξεργαστεί ηλεκτρονικά. Η εξέταση των δεδομένων πιθανώς να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η BKA αρνήθηκε να σχολιάσει αν έχει στην κατοχή της όλα τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν με τα «Panama Papers».

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι γερμανικές αρχές κατέβαλαν το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση των δεδομένων. Η BKA αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», το κρατίδιο της Έσσης ανέλαβε το κόστος εξαγοράς των εγγράφων.

Πέρσι, η κυβέρνηση της Δανίας πλήρωσε περίπου 900.000 δολάρια για να έχει πρόσβαση στα έγγραφα των Panama Papers ώστε να μπορέσει να εντοπίσει υποθέσεις φοροδιαφυγής στην χώρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζακστάν: Σε φυλάκιση 24 ετών ο πρώην υπουργός οικονομικών - Σκότωσε την αστρολόγο σύζυγό του

Διεθνή / Καζακστάν: Σε φυλάκιση 24 ετών ο πρώην υπουργός οικονομικών - Σκότωσε την αστρολόγο σύζυγό του

H δίκη του πρώην υπουργού προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ορισμένοι την θεώρησαν ως τη λυδία λίθο της υπόσχεσης που έχει δώσει ο νέος πρόεδρος της χώρας να ενισχύσει τα δικαιώματα των γυναικών
NEWSROOM
Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία ενόψει έγκρισης του νομοσχεδίου περί «ξένων πρακτόρων»

Διεθνή / Γεωργία: Χάος και αστυνομική βία πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Τιφλίδα τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή τους επιδιώκει στενότερη σχέση με τη Ρωσία εις βάρος των σχέσεών της με τη Δύση
NEWSROOM
«Παγίδα θανάτου»: Οι γονείς εκατοντάδων Ισραηλινών στρατιωτών ζητούν ακύρωση της εισβολής στη Ράφα

Διεθνή / «Παγίδα θανάτου»: Οι γονείς εκατοντάδων Ισραηλινών στρατιωτών ζητούν ακύρωση της εισβολής στη Ράφα

Με επιστολή τους στον στον υπουργό Άμυνας και στον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού δηλώνουν ότι η επίθεση στη Ράφα «δεν είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία»
NEWSROOM