Η ιταλική μαφία επεκτείνεται στη Γερμανία λόγω κρίσης

Η ιταλική μαφία επεκτείνεται στη Γερμανία λόγω κρίσης Facebook Twitter
EPA/ Silas Stein
0

Οικογένειες της σικελικής μαφίας πηγαίνουν στη Γερμανία, αναζητώντας «επιχειρηματικές» ευκαιρίες, λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών στη νότια Ευρώπη και τα σκληρότερα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος που λαμβάνει η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σχετικά με μία μεγάλη επιχείρηση κατά των ναρκωτικών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας, που αποκαλύπτουν τον βαθμό στον οποίο οι οικογένειες της μαφίας φέρεται να έχουν μεταναστεύσει σε κάποιες από τις πιο πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, αφότου αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα στην Ιταλία.

Σε κοινή έφοδο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας του Παλέρμο και της υπηρεσίας ποινικής έρευνας της Γερμανίας, στη γερμανική πόλη Villingen-Schwenningen στις 21 Ιουνίου, συνελήφθησαν 19 ύποπτοι διακινητές ναρκωτικών και κατασχέθηκαν εμπορεύματα και χρήματα αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμμορία φέρεται να δρούσε κυρίως στο Ροτβάιλ και τη Στουτγάρδη, στο κρατίδιο Βάδη - Βυρτεμβέργη, το οποίο συνορεύει με τη Γαλλία και την Ελβετία, ενώ έχει το χαμηλότερο ποσοστό φτώχειας από τα συνολικά 16 κρατίδια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, οι συλληφθέντες μαφιόζοι έφεραν λαθραία, από την Αλβανία στη Γερμανία, τόνους μαριχουάνας και κοκαΐνης, ενώ έκαναν «ξέπλυμα» των κερδών σε μηχανές τυχερών παιχνιδιών τύπου «φρουτάκια», που είχαν αναγκάσει τους ιδιοκτήτες τοπικών μπαρ και καταστημάτων να εγκαταστήσουν. Η ιταλική αστυνομία πιστεύει επίσης πως τα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκαν και για την αγορά όπλων στα Βαλκάνια.

Το 2016, μια ομάδα 300 αστυνομικών ερευνητών άρχισε να χρησιμοποιεί «κοριούς» και κρυφές κάμερες για να παρακολουθεί τους υπόπτους. Μία από τις κρυφές καταγραφές, που είδε η Guardian, δείχνει πυροβολισμούς από διερχόμενο αυτοκίνητο τον Μάιο του 2016. Τα μέλη της συμμορίας φέρεται να διέλυσαν τα παράθυρα ενός μπαρ για να εκφοβίσουν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος αρνήθηκε να εγκαταστήσει τα «φρουτάκια» που διαχειρίζεται η μαφία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έμποροι ναρκωτικών δούλευαν στη Γερμανία για την οικογένεια Mondino, μια συμμορία της μαφίας της Σικελίας που εδρεύει στο Παλέρμο. Ο άνδρας που είναι επικεφαλής της διακίνησης ναρκωτικών και των επιχειρήσεων ξεπλύματος χρημάτων, πιστεύεται ότι είναι ένας ιταλός επιχειρηματίας που γεννήθηκε στη Γερμανία, και είναι ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Σύμφωνα με την ιταλική οικονομική αστυνομία στο Παλέρμο, ο ύποπτος έχει ισχυρούς δεσμούς με αρκετούς μαφιόζους της Σικελίας.

Η πιο γνωστή συμμορία της μαφίας στη Σικελία, η Κόζα Νόστρα, πιστεύεται επίσης ότι έχει αρχίσει να επεκτείνεται στη Γερμανία.

Μία έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι η καλαβρέζικη Ντρανγκέτα είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί την πόλη Έρφουρτ ως κέντρο για τις επιχειρήσεις ξεπλύματος χρημάτων αξίας έως 100 εκατομμυρίων ευρώ, που απλώνονται σε 20 εταιρίες και 30 εστιατόρια σε γερμανικές πόλεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, από το 1990 έχουν συλληφθεί 4.000 μαφιόζοι στη Σικελία. Μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή, είναι ο κατασκευαστικός τομέας της Σικελίας, ο οποίος έχει έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, με τα κέρδη στον κλάδο να έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2007.

«Η ιταλική μαφία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής καλαβρέζικης Ντρανγκέτα, έχει επενδύσει χρήματα στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Όπως και άλλες νόμιμες εταιρίες στην Ευρώπη, έχουν βρει πολύ κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες εκεί», δήλωσε ο Giuseppe Campobasso, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης των ναρκωτικών της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας στη Σικελία και ηγήθηκε της επιχείρησης στη Γερμανία από την ιταλική πλευρά.

«Οι Ιταλοί έχουν μεταναστεύσει στην Αγγλία, τις ΗΠΑ ή σε άλλα μέρη του κόσμου για να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης. Δυστυχώς, έχουμε εξάγει και πολλούς εγκληματίες. Οι μαφιόζοι αντιμετωπίζουν περίοδο κρίσης εδώ στη Σικελία. Μερικοί από αυτούς ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και πήγαν προς το Βίλιγκεν ή τη Στουτγάρδη. Και βρήκαν δουλειά εκεί, μια εγκληματική και πολύ κερδοφόρα», πρόσθεσε.

Η Petra Reski, μία δημοσιογράφος που έχει γράψει ένα βιβλίο για την αυξανόμενη επιρροή της μαφίας στη Γερμανία, δήλωσε ότι η χώρα έχει τώρα τη μεγαλύτερη παρουσία μαφίας στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM