Γαλλία: Περικοπές δημοσίων δαπανών προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Γαλλία: Περικοπές δημοσίων δαπανών προαναγγέλλει η κυβέρνηση Facebook Twitter
1

Η Γαλλία θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέες περικοπές των δημοσίων δαπανών σε όλο το φάσμα για να τηρήσει τη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2017, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χθες βράδυ, αφού το τηλεοπτικό δίκτυο TF1 αποκάλυψε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο προβλέπει ότι η χώρα θα υπερβεί το όριο που έχει θεσπιστεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ προέβλεπε μέχρι πρόσφατα ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν φέτος στο 2,8% του ΑΕΠ, επίπεδο που θα τηρούσε το όριο της ΕΕ — για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

 

Ωστόσο το TF1, επικαλούμενο στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετέδωσε ότι στις εκτιμήσεις του για τα δημόσια οικονομικά που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα διατυπωθεί η εκτίμηση πως το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017.

 

«Θα δούμε την Πέμπτη», ανέφερε ο Λεμέρ μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, ωστόσο πρόσθεσε πως «το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως εάν δεν κάνουμε τίποτε πριν από το τέλος του έτους, δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρώπη».

 

Ο Μπρουνό Λεμέρ διεμήνυσε ότι θα χρειαστούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και θα παρουσιάσει «προτάσεις» για μειώσεις εξόδων σε «όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης» — από τα υπουργεία ως την αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές δαπάνες.

 

Ο Λεμέρ απέκλεισε παράλληλα αυξήσεις φόρων.

 

Υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία μοιάζει με ναρκομανή «εξαρτημένη» από τις κρατικές δαπάνες, ο Λεμέρ τόνισε πως «πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα του κράτους διότι είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» πέραν του ότι η χώρα έχει «δώσει τον λόγο της» και οφείλει να τον τηρήσει, όπως επέμεινε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM