Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ Facebook Twitter
0

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Ο πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1930 στο Λουντβιχσάφεν.

Σπούδασε νομικά, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης.

Από το 1953 ως το 1973 ήταν μέλος της Κεντρικής Οικονομικής Διεύθυνσης της Τοπικής Ένωσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης του Παλατινάτου.

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ Facebook Twitter
Ο Χέλμουτ Κολ δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Φρανσουά Μιτεράν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ σε μία αναμνηστική φωτογραφία από το 1983, εποχή που η Ελλάδα ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΟΚ .

Παράλληλα, από το 1954 ως το 1961 διετέλεσε αναπληρωτής Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Νέων στο Παλατινάτο της Ρηνανίας, ενώ από το 1955 ως το 1966 υπήρξε μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Παλατινάτο της Ρηνανίας.

Τον Οκτώβριο του 1982 εκλέχθηκε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Κολ πιστώθηκε την επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία.

Ο εκλιπών πολιτικός πίεσε ασφυκτικά τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όπως επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου η πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας να ενωθεί με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1990.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1990, ο Χέλμουτ Κολ έγινε ο πρώτος καγκελάριος της ενωμένης Γερμανίας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1998, όντας ο μακροβιότερος καγκελάριος στην ιστορία της χώρας.

Στα επιτεύγματά του συγκαταλέγεται η συμβολή του στο τέλος της στρατιωτικής κατοχής της Γερμανίας που είχαν επιβάλει οι νικήτριες δυνάμεις από το 1945, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την ανάδυση μιας ισχυρής Γερμανίας στη διεθνή σκακιέρα.

Στην ιστορία έμειναν οι διαφωνίες του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μιτεράν θεωρούνται υπεύθυνοι για την καθιέρωση του ευρώ.

Ο Κολ κατάφερε να πείσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς να εγκαταλείψουν το ισχυρό γερμανικό μάρκο για χάρη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Λίγο καιρό αφότου εγκατέλειψε τα καθήκοντά του, η φήμη του Κολ αμαυρώθηκε εξαιτίας ενός οικονομικού σκανδάλου παράνομης χρηματοδότησης των Χριστιανοδημοκρατών, το κόμμα στο οποίο ηγείται σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ.

Μέχρι το θάνατό του, ο Κολ αρνιόταν πεισματικά να αποκαλύψει τους  χρηματοδότες, λέγοντας ότι τους είχε δώσει το λόγο του.

«Θα παραμείνει στη μνήμη μας ως ένας σπουδαίος Ευρωπαίος, ως ο καγκελάριος της ενότητας» της χώρας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τη Ρώμη, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή της για τον μέντορά της.

Ο Χέλμουτ Κολ πήρε υπό την προστασία του την Άνγκελα Μέρκελ που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, μετά την επανένωση. Εκείνη τον διαδέχθηκε το 1999 στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, του CDU, έπειτα από έριδες που ξέσπασαν στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «Αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας: με τον Χέλμουτ Κολ, χάσαμε ένα πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ