Kύπρος: Να υπαχθούν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ζητούν τα μαρωνίτικα χωριά που είναι στα κατεχόμενα

Kύπρος: Να υπαχθούν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ζητούν τα μαρωνίτικα χωριά που είναι στα κατεχόμενα Facebook Twitter
0

Να υπαχθούν τα Μαρωνίτικα χωριά σε ελληνοκυπριακή διοίκηση, στο πλαίσιο μας λύσης του Κυπριακού, ζήτησε ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Μπεχάρα Μπούτρος Ράι από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν χθες στη Βηρυτό.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου με τη μαρωνιτική κοινότητα, που ανάγονται στον 8ο αιώνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Μαρωνίτη Πατριάρχη πως είναι στόχος και του ιδίου, τα μαρωνιτικά χωριά να υπαχθούν σε ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεδομένου ότι από το 1960 οι Μαρωνίτες αποφάσισαν ομόφωνα με δημοψήφισμα να υπαχθούν στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, επίσης. ότι η κοινότητα των Μαρωνιτών είναι ιδιαίτερα δραστήρια, επισημαίνοντας ότι πολλοί Μαρωνίτες κατέχουν θέσεις κλειδιά στην κυπριακή κοινωνία.

Σημειώνεται ότι όλα τα Μαρωνιτικά χωριά βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.


Ποιοι είναι οι Μαρωνίτες (πηγή: wikipedia)

Οι Μαρωνίτες είναι μία από τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, η τρίτη μεγαλύτερη μετά τους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους. Ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας το οποίο εδρεύει στην Αντιόχεια. Πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα.
Πιστεύεται ότι κατοίκησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο στα τέλη του 7ου αιώνα όταν ο Ιουστινιανός Β´ μετακίνησε τους Μαρδαΐτες από τις ακριτικές περιοχές της Συρίας στην περιοχή της Αττάλειας όπου η γειτονική απόσταση με την Κύπρο ώθησε αρκετούς να μετακινηθούν και να κατοικήσουν στα βορειοδυτικά της νήσου. Νέο κύμα Μαρωνιτών κατέφθασε στην Κύπρο στα τέλη του 8ου αιώνα μετά τις αιματηρές καταστροφές που δέχθηκε η Συρία από τους Ισλαμιστές. Μεταναστεύσεις υπήρξαν και στη διάρκεια των επόμενων αιώνων με αποκορύφωμα την μαζική μετανάστευση του 12ου αιώνα όταν ο Γκυ Λουζινιάν τους προσέφερε γη και ύδωρ σε βαθμό που σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Μας Λατριέ έφτασαν τους 80.000 και ζούσαν σε 60 χωριά.
Το 1316 ιδρύθηκε στη Λευκωσία η Μαρωνίτικη αρχιεπισκοπή, με πρώτο επίσκοπο τον Ανανία, η οποία μετά τον θάνατο του Κύπριου Επισκόπου Λουκά το 1673, μεταφέρθηκε στη Βηρυτό για να επιστρέψει ξανά στη Λευκωσία το 1988. Από το 1840 ακολουθούν το λατινικό ημερολόγιο. Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε τρία χωριά της επαρχίας Κερύνειας, τα Μαρωνίτικα χωριά όπως λέγονταν, ο Κορμακίτης, ο Ασώματος και η Καρπάσια, και ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας,την Αγία Μαρίνα. Σήμερα οι Μαρωνίτες υπολογίζονται στους 6.000 και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη νήσο εκτός από ελάχιστους εγκλωβισμένους μεγάλης ηλικίας, ενώ διαθέτουν δικούς της συλλόγους, σχολεία, αλλά και γλώσσα. Έχουν δικές τους εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία.
Στη πολιτική, οι Μαρωνίτες, με την ανεξαρτησία το 1960 βάση του άρθρου 9 περί θρησκευτικών ομάδων μπορούν να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.
Οι Μαρωνίτες της Κύπρου έχουν τη δική τους γλώσσα, την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική. Η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική Γλώσσα, ομιλείται μονάχα στο χωριό Κορμακίτης και γίνεται προσπάθεια αναβίωσης της γλώσσας, μέσω της μη Κυβερνητικής οργάνωσης, Χκι Φι Σάννα.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM