Η Μαδρίτη απαγόρευσε το manspreading σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς

Η Μαδρίτη απαγόρευσε το manspreading σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς Facebook Twitter
3

Η Μαδρίτη ανακοίνωσε πως πλέον σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα απαγορεύεται το «manspreading», η ενοχλητική αυτή συνήθεια αρκετών επιβατών, κυρίως αντρών, να χύνονται στα καθίσματα, με τα πόδια τους ανοιχτά, ενοχλώντας -κι ενίοτε παρενοχλώντας- τους συνεπιβάτες τους.

Με αφορμή όλους εκείνους που εξακολουθούν να παραβλέπουν τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στα ΜΜΜ, η επίσημη αρχή μεταφορών (EMT) της ισπανικής πρωτεύουσας αποφάσισε να αναλάβει ενεργό δράση, τοποθετώντας και προειδοποιητικές πινακίδες σε τρένα και λεωφορεία ώστε να αποτρέπει την ενοχλητική αυτή πρακτική. 

«"El manspreading" [σ.σ. έτσι αναγράφεται στην ανακοίνωση] είναι ένας αγγλικός όρος που περιγράφει την στάση των αντρών, οι οποίοι ανοίγουν υπερβολικά τα πόδια τους καταλαμβάνοντας τις διπλανές θέσεις», αναφέρει η EMT, στις πινακίδες, που στόχο έχουν να υπενθυμίζουν ότι όλοι πρέπει να σέβονται τον προσωπικό χώρο των συνεπιβατών τους. «Αυτή η νέα ταμπέλα μοιάζει με εκείνες που υπάρχουν ήδη σε μέσα μεταφοράς παγκοσμίως προκειμένου να σταματήσει τον κόσμο να τηρεί μια στάση που κάνει τους άλλους να νιώθουν άβολα», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Στην νέα πρωτοβουλία σημαντικό ρόλο έπαιξε και ένα online petition της ομάδας γυναικών Microrrelatos Feministas, που απηύθυναν δημόσια έκκληση για τοποθέτηση σχετικών πινακίδων στα μέσα μεταφοράς. «Όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς έχουν αυτοκόλλητα που εξηγούν πως πρέπει να υπάρχει χώρος για τις έγκυες γυναίκες, για ανθρώπους με αποσκευές, για ηλικιωμένους και ΑμεΑ, αλλά υπάρχει κάτι που μας επηρεάζει πρακτικά όλους κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ: το manspreading», αναφέρεται στο petition, που συγκέντρωσε περισσότερες από 11.500 υπογραφές. 


Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει κι άλλες πόλεις του κόσμου. Για παράδειγμα, πριν τρία χρόνια, στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε ξεκίνησε ανάλογη καμπάνια καλών τρόπων στα ΜΜΜ με κεντρικό μήνυμα «Μεγάλε, μην απλώνεσαι, σε παρακαλώ».

Η Μαδρίτη απαγόρευσε το manspreading σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς Facebook Twitter

Πηγή: Guardian

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ