Πρόωρες εκλογές στη Μάλτα υπό τη σκιά σκανδάλων

Πρόωρες εκλογές στη Μάλτα υπό τη σκιά σκανδάλων Facebook Twitter
0

Οι πολίτες της Μάλτας ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές που θα κρίνουν την τύχη του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ, ο απολογισμός του οποίου κυμαίνεται ανάμεσα στην οικονομική άνθιση και τα σκάνδαλα διαφθοράς.


Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) σ' αυτό το μικρό αρχιπέλαγος στη μέση της Μεσογείου, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τις 430.000 κατοίκους.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του 43χρονου Μούσκατ, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία σε σχέση μ' αυτή που είχε στο απερχόμενο κοινοβούλιο, το οποίο είχε εκλεγεί πριν από τέσσερα χρόνια.


Οι δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν επίσης μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που φθάνει μεταξύ του 20% και του 30% των 341.856 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι ψηφοφόροι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.


Ο Σάιμον Μπουσουτίλ, επικεφαλής του (συντηρητικού) Εθνικιστικού Κόμματος, εξακολουθεί να ελπίζει εξαιτίας αυτού του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων και στοιχηματίζει ότι η αλλαγή θα είναι κάτι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους έπειτα από τέσσερα χρόνια διαχείρισης από τους Εργατικούς και ένα σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τα «Panama Papers».

Δωροδοκίες


Ο Τζόζεφ Μούσκατ προκήρυξε τις εκλογές, έναν χρόνο πριν απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, με την ελπίδα να ανακτήσει κάποια νομιμότητα, αφότου η σύζυγός του Μισέλ κατηγορήθηκε ότι άνοιξε έναν λογαριασμό στον Παναμά για να φυλάει εκεί χρήματα δωροδοκίας προερχόμενα από το Αζερμπαϊτζάν.


Μετά τις αποκαλύψεις που περιέχονται σε χιλιάδες εγγράφων που προήλθαν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, o διευθυντής του γραφείου του Μούσκατ και ένας από τους υπουργούς του παραδέχθηκαν ότι είχαν ανοιξει παρόμοιους λογαριασμούς, κάτι που η Μισέλ Μούσκατ αρνήθηκε. Ο Μούσκατ κατηγορήθηκε επειδή η αντίδρασή του στο θέμα ήταν χαμηλών τόνων και επειδή δεν υποχρέωσε τους δύο συνεργάτες του να παραιτηθούν.

Προέκυψαν επίσης υποψίες ότι έγιναν δωροδοκίες ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση μιας άδειας στη Μάλτα προς όφελος μιας τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν και επίσης στο πλαίσιο ενός συμβολαίου με την Κίνα για αγορά αερίου.


Λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη δικαιοσύνη της Μάλτας, η οποία αυτή τη στιγμή προεδρεύει της ΕΕ, να ρίξει φως σ' αυτή την υπόθεση, υποσχόμενος να παραιτηθεί αν υπάρξει απόδειξη ότι είχε ανοίξει κι αυτός κάποιον μυστικό λογαριασμό.


«Θα ήταν για μένα το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να περιμένω να ηρεμήσει η θύελλα παραμένοντας στην εξουσία και περιμένοντας παράλληλα να με αθωώσει η έρευνα της δικαιοσύνης, πριν συγκαλέσω εκλογές», δήλωσε ο Μούσκατ. «Εντούτοις στη διάρκεια αυτών των τελευταίων μηνών, η οικονομία θα υπέφερε από αυτό και θέσεις εργασίας θα χάνονταν», πρόσθεσε.


Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) και η συμμετοχή ξεπερνάει συνήθως το 90%. Καθώς δεν γίνονται έξιτ-πολ, τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από αύριο το μεσημέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM