Παγκόσμια κατακραυγή και ανησυχία για την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού

Παγκόσμια κατακραυγή και ανησυχία για την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού Facebook Twitter
3

Ηγέτες, φορείς και οργανισμοί στρέφονται κατ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανακοίνωση πως οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, τη λεγόμενη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν "λυπηρή" και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. "Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά", είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καναδάς είναι "βαθιά απογοητευμένος" από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα. "Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο", είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, "Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς. Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε "διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας". "Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται", είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου. "Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι "απογοητεύθηκε" από την απόφασή του, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες. "Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)", έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε την απόφαση στο πρώτο μήνυμά του στην κοινωνική πλατφόρμα Twitter από τότε που άνοιξε λογαριασμό εκεί. "Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο", είπε ο Μπλάνκφεϊν, με την ετικέτα "ParisAgreement" (Συμφωνία Παρισιού).
Ο εκπρόσωπος της Γκόλντμαν Σακς, Μάικλ Ντουβάλι, επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός ανήκει στον Μπλάνκφεϊν. Ο πρώην υποδιευθυντής της τράπεζας επενδύσεων Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι. Την απόφαση έχουν επικρίνει και άλλοι διευθυντές επιχειρήσεων, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla και ο Τζεφ Ίμελτ της General Electric.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί "μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια", είπε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών - μαζί με άλλες χώρες - θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα", είπε ο Ντεζάρικ. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε "να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας".

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. "Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές τον ", ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους. Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ξέρεις τι λεει η Συνθηκη του Παρισιού; Η Greenpeace είπε "Today, the human race has joined in a common cause. The Paris agreement is only one step on a long road and there are parts of it that frustrate, that disappoint me, but it is progress. The deal alone won’t dig us out of the hole that we’re in, but it makes the sides less steep.”Και η Greenpeace είναι και συντηρητική. Και "Finally, after two more days of fraught negotiation, a consensus emerged. None of the major countries wanted to be seen as wrecking a deal that had come so close. All could agree that they wanted an agreement and all made compromises. The EU backed down on having the intended emissions cuts, agreed at a national level, to be legally binding; the US accepted language on “loss and damage”; China and India agreed that an aspiration of holding warming to 1.5C could be included."https://www.theguardian.com/environment/2015/dec/13/paris-climate-deal-cop-diplomacy-developing-united-nationsΒασικά είναι μια συνθήκη που τγίποτε δεν κάνει , περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική...
Άρα το ότι οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν (θα έπρεπε, βασικά) να είναι πληρέστερες και αυτσηρότερες σημαίνει ότι δεν πειράζει και τόσο να απουσιάζουν εντελώς; Όλα ή τίποτα; Αφού δε μπορούμε να επιτύχουμε διεθνώς το ιδανικό για το περιβάλλον, δεν πειράζει αν οι βιομηχανίες κλπ. αφεθούν ενετλώς ανεξέλεγκτες; Δεν πειράζει αν ενδώσουμε 100% στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής; Σε αυτούς που λένε "ε αν υπάρχει όντως πρόβλημα, θα το αναλάβει ο Θεός";https://www.usatoday.com/story/news/politics/onpolitics/2017/06/01/tim-walberg-climate-change-trump-paris-agreement/102389286/