FAO: Επεσήμανε τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

FAO: Επεσήμανε τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών(FAO), τόνισε πως ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει μια νέα επισιτιστική κρίση σαν αυτή του 2007-8, αν οι χώρες προβούν σε απαγορεύσεις των εξαγωγών.

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Οι κακές συνθήκες σε περιοχές του πλανήτη έφεραν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα σύμφωνα με τον FAO.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υποθηκεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές κατά 23% τον Ιούλιο. Επίσης η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 19%, ενώ η ζήτηση αναμένεται μεγαλύτερη λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων καλαμποκιού.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η κακοκαιρία, η πολιτική που επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές, η αύξηση της τιμής του σιταριού και άλλοι πολλοί παράγοντες προκάλεσαν μεγάλη άνοδο στις τιμές των τροφίμων το 2007-8, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές σε πολλές χώρες.

Ο οικονομολόγος του FAO Αμπολρεζά Αμπασιάν τόνισε: «Ενδέχεται η κατάσταση να εξελιχθεί όπως αυτή που βιώσαμε το 2007-8», ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ελπίδα αυτή την περίοδο ότι δε θα ακολουθήσουμε κακές πολιτικές και ότι δε θα παρέμβουμε στην αγορά με περιορισμούς, και αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα δούμε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως εκείνη του 2007-8. Ωστόσο αν οι πολιτικές αυτές επαναληφθούν, το κάθε τί είναι πιθανό».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ