Παρέμβαση Μακρόν για τις διώξεις ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία - Έθεσε το θέμα στον Πούτιν

Παρέμβαση Μακρόν για τις διώξεις ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία - Έθεσε το θέμα στον Πούτιν Facebook Twitter
0

Ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε με μεγάλη επισημότητα σήμερα γύρω στις 14:15 (τοπική ώρα) τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο ανάκτορο των Βερσαλλιών για την πρώτη τους συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία.


Έπειτα από μια παρατεταμένη και θερμή χειραψία πάνω στο κόκκινο χαλί που είχε ξεδιπλωθεί μέσα στην μαρμάρινη αυλή του ανακτόρου και ενώ η προεδρική φρουρά απέδιδε τιμές, οι δύο αρχηγοί κρατών εισήλθαν σε ένα σαλόνι για μια συνάντηση μαζί με λίγους συνεργάτες τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει γεύμα και συνέντευξη Τύπου.


Λίγο αργότερα και μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι "θα παρακολουθεί συνεχώς" αν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTQI+ στη Ρωσία και ιδίως στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι απόσπασε από τον Ρώσο ομόλογό του την υπόσχεση ότι θα φροντίσει ώστε να φανεί όλη η αλήθεια όσον αφορά τις διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων.


«Ο πρόεδρος Πούτιν μου ανέφερε ότι ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για το θέματα των  στην Τσετσενία και μέτρα που στοχεύουν να ρίξουν φως στη δράση των τοπικών αρχών" είπε ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στις Βερσαλλίες.

Γιατί ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Πούτιν στις Βερσαλλίες

Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται με την ευκαιρία της έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.


Την πρόσκληση προς τον Πούτιν απηύθυνε ο Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 8 Μαΐου, την επομένη της εκλογής του. Ακολούθησε επιστολή με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να εγκαινιάσει την έκθεση στο Μεγάλο Τριανόν.


Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να υποδεχθεί τον Β. Πούτιν στις Βερσαλλίες -και όχι στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ- δεν θεωρείται τυχαία.


«Επιλέγοντας αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους τόπο που είναι οι Βερσαλλίες, ο Μακρόν τοποθετείται στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου. Θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν τοποθετείται σε θέση κατωτερότητας έναντι στη Ρωσία» σχολιάζει ο Ντομινίκ Κόλας, καθηγητής πολιτικών επιστημών με ειδικότητα για τη Ρωσία.


Παράλληλα, οι Βερσαλλίες δεν είναι ο τόπος άσκησης της εξουσίας, όπως είναι το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ. Θεωρούνται επομένως «ως τόπος ουδέτερος που προσφέρει τη δυνατότητα ψύχραιμων ανταλλαγών, μειώνοντας την ένταση του διάλογου».


Η σημερινή συνάντηση, παρ' ότι δεν έχει τον χαρακτήρα «επίσημης επίσκεψης», που θα είχε εάν γινόταν στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ, αντιμετωπίζεται ως ένα ισχυρό σύμβολο της θέλησης των δύο προέδρων να ξεπεραστεί «η αμοιβαία δυσπιστία».


Ανάμεσα στο Παρίσι και τη Μόσχα έχουν συσσωρευτεί διαφορές για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανόμενων αυτών της Ουκρανίας και της Συρίας.


«Θα έχω έναν απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχω διάλογο» δήλωσε, από τη Σικελία, ο Εμανουέλ Μακρόν, όπου βρισκόταν για τη συνάντηση των G7.


Σχετικά με τη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να «μιλήσει με τη Ρωσία», στοχεύοντας στο «να βρεθεί συλλογικά μια πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς».


Επίσης, η Γαλλία δεν έχει δει με καλό μάτι το ότι οι Δυτικοί αποκλείσθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία κατάπαυσης πυρός που έγινε με την πρωτοβουλία Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.


Η συνάντηση στις Βερσαλλίες θα είναι ευκαιρία για να ξεχαστεί η προηγούμενη σύγκρουση του Πούτιν με τον πρόεδρο Ολάντ τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε σαν συνέπεια την ακύρωση επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη για τα εγκαίνια του νέου ορθόδοξου κέντρου και εκκλησίας στο Quai Branly που θεωρείτο σύμβολο της διμερούς συνεργασίας.


Ο Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του, λόγω της θέλησης του Ολάντ να μετατρέψει την επίσκεψη, σε συνάντηση εργασίας για τη Συρία.
Ο Ε. Μακρόν θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σε σχέση με τα στοιχεία για «ρωσικές παρεμβάσεις» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.


Οι δύο πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση «Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία», στο Μεγάλο Τριανόν, παλάτι με τα ροζ μάρμαρα στο πάρκο των Βερσαλλιών.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ