29χρονος ορειβάτης ανέβηκε το Έβερεστ 2 φορές μέσα σε μια εβδομάδα και χωρίς οξυγόνο

29χρονος ορειβάτης ανέβηκε το Έβερεστ 2 φορές μέσα σε μια εβδομάδα και χωρίς οξυγόνο Facebook Twitter
0

Ένας Ισπανός ορειβάτης και δρομέας μεγάλων αποστάσεων ισχυρίζεται, πως σκαρφάλωσε μέσα σε μία εβδομάδα δύο φορές το βουνό Έβερεστ, χωρίς την χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου και σταθερών σχοινιών, ανοίγοντας κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «ένα καινούριο πεδίο δυνατοτήτων στον αλπινισμό».

Ο Kilian Jornet, ένας 29χρονος ορειβάτης από την Καταλονία, υποστηρίζει ότι έφτασε στην κορυφή των 8,848 μέτρων του υψηλότερου βουνού του κόσμου στις 9μ.μ (τοπική ώρα) το Σάββατο, ύστερα από 17ωρη άνοδο.

Ο χρόνος, που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα, είναι μόλις 15 λεπτά παραπάνω από το ρεκόρ που έθεσε ο Ιταλός Hans Kammerlander, ο οποίος σκαρφάλωσε στο Έβερεστ μέσα σε 16 ώρες και 45 λεπτά το 1996.

Πέντε μέρες νωρίτερα, ο Jornet είχε ισχυριστεί ότι είχε ανέβει το Έβερεστ σε 26 ώρες. Σχεδίαζε να κάνει νέο ρεκόρ, αλλά αναγκάστηκε να επιβραδύνει τον ρυθμό του λόγω κράμπας που τον έπιασε στο στομάχι και του έφερνε τάση για εμετό. 

Με tweets και μέσω ανάρτησης στο blog του την Κυριακή, ο Jornet δήλωσε πως «ήταν πολύ "cool"  το ανέβασμα στο Έβερεστ 2 φορές σε μία περίοδο» χωρίς την χρήση οξυγόνου.

«Σήμερα ένιωθα πολύ καλά, παρόλο που είχε πολύ αέρα και ήταν δύσκολο να κινούμαι γρήγορα» δήλωσε. «Θεωρώ πως το ανέβασμα στην κορυφή του Έβερεστ, δύο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα, χωρίς οξυγόνο, ανοίγει ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων στον αλπινισμό και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα εγώ».    

Σύμφωνα με το blog του, ο Jornet, που ξεκίνησε από το καταφύγιο που βρίσκεται στα 6,500 μέτρα, ανέβηκε χρησιμοποιώντας τον κανονικό δρόμο, περνώντας και από τα 3 ψηλότερα καταφύγια που χρησιμοποιούνται από τους ορειβάτες που προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή. «Το ανέβασμα στην κορυφή ήταν αργό αλλά συνεχές», εξήγησε.

Δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να ανέβουν σε Έβερεστ αυτή την περίοδο. Ο Jornet, τον οποίο συνόδευε ο Sébastien Montaz-Rosset, οδηγός βουνών και κάμεραμαν, έχει βάλει ως προσωπικό του στόχο να σπάσει τα ρεκόρ αναρρίχησης σε μερικά από τα γνωστότερα βουνά του κόσμου. 

Στη διάρκεια του project του, με τίτλο, «Summits of My Life» (σ.σ. οι κορυφές της ζωής μου) έχει ήδη ανέβει στα βουνά Mont Blanc και Matterhorn της Ευρώπης, Denali της Βορείου Αμερικής και Aconcagua της Λατινικής Αμερικής.

Ο Jornet, που περιγράφει τον εαυτό του ως «"ημι-νομά", εραστή των βουνών», υποστηρίζει πως βλέπει τον ανταγωνισμό ως ένα τρόπο να γνωρίσεις φίλους και να καλυτερεύσεις τον εαυτό του.

«Αλλά, πάνω από όλα, αντιλαμβάνομαι τα αθλήματα ως ένα τρόπο να ανακαλύψεις τοπία και μέσα και έξω σου» ανέφερε στην ιστοσελίδα του. «Λατρεύω την ησυχία και την απομόνωση, αλλά η επικοινωνία, το να ακούω, το να διαβάζω, το να γράφω και το να ταξιδεύω επίσης με ελκύουν... Περνώ την ζωή μου κυνηγώντας και παλεύοντας για τα όνειρα μου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ