Στο 28,23% η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές μέχρι στιγμής

Στο 28,23% η συμμετοχή στις γαλλικές εκλογές μέχρι στιγμής Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Το ποσοστό συμμετοχής, στις 12:00 ώρα Γαλλίας, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιπαρατίθενται ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ανερχόταν στο 28,23%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.


Η συμμετοχή είναι έτσι περίπου σταθερή σε σχέση με εκείνην του πρώτου γύρου της 23ης Απριλίου (28,54%), αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, που ανερχόταν στο 30,66% την ίδια ώρα.


Είναι επίσης μειωμένη σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα στις προεδρικές εκλογές του 2007 (34,11%), αλλά μεγαλύτερη από εκείνην του 2002 (26,19%).


Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που είχε αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, θεωρείται φαβορί στον δεύτερο γύρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό από 61,5% έως 63% των ψήφων, έναντι 37 έως 38,5% για την αντίπαλό του, τη 48χρονη Μαρίν Λεπέν.


Όμως, η απροσδόκητη ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία ή η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση όσον αφορά τις έρευνες της κοινής γνώμης που δυσκολεύονται στη Γαλλία να μετρήσουν την απήχηση που θα έχουν ενδεχομένως η «λευκή ψήφος» και η αποχή.


Η συμμετοχή είναι ένα από τα διακυβεύματα της ψηφοφορίας καθώς, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έχουν αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο.


Από το 1969, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο είναι πιο αυξημένη απ΄ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να δοθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «γάμος της χρονιάς» στη Βρετανία στις 7 Ιουνίου: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Ουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Διεθνή / Ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: Ο δισεκατομμυριούχος δούκας του Γουέστμινστερ παντρεύεται «κοινή θνητή»

Ο 33χρονος Χιου Γκρόσβενορ είναι ο πλουσιότερος Βρετανός κάτω των 40 ετών και νονός του πρίγκιπα Άρτσι - Θα είναι καλεσμένος στο γάμο του ο πρίγκιπας Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM