Απίστευτη ιστορία με ζευγάρι λεσβιών από το Λονδίνο που κατέληξε σε φυλακή της Τουρκίας

Απίστευτη ιστορία με ζευγάρι λεσβιών από το Λονδίνο που κατέληξε σε φυλακή της Τουρκίας Facebook Twitter
H Jimena Rico (δεξιά) μαζί με τη Shaza Ismail (αριστερά). EPA/CARLOS DIAZ
0

Λιγότερο από έναν μήνα πριν, η ισπανικής καταγωγής Jimena Rico και η γεννημένη στην Αίγυπτο Shaza Ismail ήταν ένα συνηθισμένο, ομόφυλο ζευγάρι που ζούσε στο Λονδίνο. Όμως μετά από ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα της Shaza, οι κοπέλες ξεκίνησαν ένα ταξίδι που κατέληξε να περιλαμβάνει απειλές θανάτου, προσπάθειες διαφυγής σε άλλη χώρα και φυλάκιση στην Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την «περιπέτεια» που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, και ενώ είναι ασφαλής στην Ισπανία, η 28χρονη Jimena Rico εξήγησε τι συνέβη. Τόνισε πως «θέλω πραγματικά να πω την ιστορία μας επειδή νομίζω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες καταπίεσης επειδή είναι ομοφυλόφιλοι».

Όλα ξεκίνησαν όταν το ζευγάρι ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Ντουμπάι, στις 14 Απριλίου, επειδή ο πατέρας της Shaza τής είπε ότι η μητέρα της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. «Ήταν όμως μία παγίδα», αναφέρει η Jimena. «Απείλησε να μας σκοτώσει και είπε ότι μπορεί να πάμε στη φυλακή επειδή είμαστε λεσβίες».

Απίστευτη ιστορία με ζευγάρι λεσβιών από το Λονδίνο που κατέληξε σε φυλακή της Τουρκίας Facebook Twitter
EPA/CARLOS DIAZ

Η οικογένεια της 21χρονης Shaza την κλείδωσε στο σπίτι, αλλά το ζευγάρι κατάφερε να ξεφύγει και πήγε αεροπορικώς στην Τιφλίδα της Γεωργίας, ελπίζοντας ότι από εκεί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Λονδίνο.

Όμως, παρά το γεγονός ότι είχαν απομακρυνθεί πάνω από 2.000 μίλια από την οικογένεια της Shaza, ο πατέρας της τις εντόπισε. Εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο και κατά τον διαπληκτισμό που ακολούθησε, σκίστηκαν τα χαρτιά της κόρης του, μεταξύ των οποίων και η βίζα που ήταν απαραίτητη για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη Jimena, οι γεωργιανές αρχές πήγαν το ζευγάρι στα τουρκικά σύνορα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας είπε ότι το ζευγάρι συνελήφθη στην πόλη Σαμψούντα στα βόρεια της Τουρκίας, και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, συνελήφθησαν με κατηγορίες που «όπως φαίνεται, έχουν σχέση με την τρομοκρατία», όπως είπε η 28χρονη, προσθέτοντας ότι υπέγραψαν έγγραφα που δεν καταλάβαιναν τι έγραφαν. Ανέφερε ακόμα ότι η μεταχείριση ήταν «απροσδόκητη, απάνθρωπη και φρικτή».

Απίστευτη ιστορία με ζευγάρι λεσβιών από το Λονδίνο που κατέληξε σε φυλακή της Τουρκίας Facebook Twitter
Η Jimena Rico αγκαλιάζει την αδερφή της, κατά την επιστροφή της στην Ισπανία. EPA/Carlos Diaz

Η Jimena κατάφερε να ενημερώσει την οικογένειά της, η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με την ισπανική αστυνομία. Μετά από τρεις ημέρες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας κατάφερε να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και οι κοπέλες πήγαν στην Ισπανία, όπου τις δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες η οικογένεια της 28χρονης.

«Νόμιζα ότι δεν θα βγούμε από τη φυλακή», σημειώνει η Jimena, προσθέτοντας πως «μου είπαν ότι μπορούσα να φύγω αλλά εκείνη (σ.σ. η Shaza) έπρεπε να μείνει, και είπα πως δεν θα έφευγα χωρίς αυτή».

Πάντως, ο πατέρας της Shaza αφηγείται μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, αν και παραδέχεται ότι ταξίδεψε στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας και προσπάθησε με βίαιο τρόπο να κρατήσει την κόρη του. «Όταν έφτασε στο Ντουμπάι, την αγκάλιασα», δήλωσε -χωρίς να αναφέρεται το όνομά του- στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 της Ισπανίας.

«Είπε ότι ήθελε να μείνει στο Λονδίνο και της ζήτησα να έρθει στο σπίτι και να μιλήσουμε για το γεγονός ότι είναι λεσβία, επειδή μας το είπε μέσω γραπτού μηνύματος. Το ανακοίνωσε έτσι, στέλνοντας στη μητέρα της ένα μήνυμα», πρόσθεσε.

Απίστευτη ιστορία με ζευγάρι λεσβιών από το Λονδίνο που κατέληξε σε φυλακή της Τουρκίας Facebook Twitter
Πηγή: BBC

Ο ίδιος ανέφερε πως προσφέρθηκε να πάει την κόρη του σε ψυχολόγο και ότι εκείνη είχε συμφωνήσει να μείνει στο Ντουμπάι και να σπουδάσει εκεί. Στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεται, η κόρη του εξαφανίστηκε από το σπίτι. «Πήγα στην αστυνομία μετά την εξαφάνισή της. Ένας φίλος μού είπε ότι η Shaza ήταν στη Γεωργία και εγώ δήλωσα πως είχε φύγει ή είχε απαχθεί», επισημαίνει. Ακόμα, είπε πως πήγε στην Τιφλίδα με έναν δικηγόρο, αλλά επέμεινε ότι τα μόνα χαρτιά που έσκισε ήταν μέρος ενός παλιού διαβατηρίου που άνηκε στην κόρη του.

Η Jimena Rico δηλώνει πως ο πατέρας της συντρόφου της κάνει αυτό που ο ίδιος νομίζει ότι είναι καλύτερο. «Ξέρω ότι την αγαπάει. Αλλά το μυαλό του είναι τόσο κλειστό που δεν μπορεί να καταλάβει». Τώρα, η 28χρονη σκοπεύει να παντρευτεί τη Shaza Ismail, που επί του παρόντος μένει μαζί της με προσωρινή βίζα, μετά την απελευθέρωσή τους.

Πηγή: BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ