H Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη με το πρώτο «made in China» αεροπλανοφόρο

H Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη με το πρώτο «made in China» αεροπλανοφόρο Facebook Twitter
EPA/LI GANG
0

Η Κίνα παρουσίασε σήμερα, σε μία επίσημη τελετή, το νέο αεροπλανοφόρο της, το οποίο είναι και το πρώτο που κατασκευάστηκε στη χώρα. Πρόκειται για μία προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής της δύναμης, καθώς οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Το νέο αεροπλανοφόρο καθελκύστηκε το πρωί στα ναυπηγεία Νταλιάν, που βρίσκονται στην επαρχία Λιαονίνγκ στη βορειοανατολική Κίνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, ενώ οι εργασίες στα ναυπηγεία άρχισαν τον Μάρτιο του 2015. Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμα περαιτέρω εργασίες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία -σύμφωνα με αναφορές αυτό θα συμβεί το 2020.

Η Κίνα έχει ακόμα ένα αεροπλανοφόρο, το Liaoning, το οποίο είχε αγοράσει από την Ουκρανία και στη συνέχεια το εκσυγχρόνισε. Τέθηκε στην υπηρεσία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού το 2012.

 

Η σημερινή εκδήλωση περιελάμβανε την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, το τελετουργικό κόψιμο της κορδέλας και το σπάσιμο ενός μπουκαλιού σαμπάνιας. Σε αυτή παρευρέθηκαν ο Φαν Τσανγκλόγνκ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, καθώς και οι επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της χώρας και της China Shipbuilding Industry Corporation.

Ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος στην ηπειρωτική Κίνα, του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι είναι περήφανος για το μεγάλο επίτευγμα της χώρας στον εκσυγχρονισμό της εθνικής ασφάλειας και του στρατού. «(Η κίνηση) θα βοηθήσει να ενισχυθεί η δυνατότητά μας να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα καθώς και τα σημαντικά και βασικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Μα σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο.

Η παρουσίαση του αεροπλανοφόρου σημειώνεται εν μέσω πολεμικής ρητορικής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αλλά και συνεχιζόμενης έντασης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σύμφωνα με το BBC, το κινέζικο πολεμικό πλοίο είναι τεχνολογικά κατώτερο από τα δέκα αεροπλανοφόρα που χρησιμοποιούνται από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για την Κίνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM