Κυπριακό: Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Κυπριακό: Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί Facebook Twitter
0

Στις 20 Απριλίου, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, θα γίνει η επόμενη συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής τους.

Σε ερώτηση, αν αναμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί η στάση της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό είναι αναμενόμενο για όλους». Ακόμα, εξέφρασε την ευχή ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να φέρει τις δύο κοινότητες σε τέτοιες συγκλίσεις, οι οποίες θα κάνουν εφικτή τη λύση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι οι συγκλίσεις «πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και να δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό και που δεν θα παραγνωρίζει κανενός τις ανησυχίες».


Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας διάσκεψης στη Γενεύη, με την προϋπόθεση ότι, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, θα υπάρξει πρόοδος που να επιτρέπει τη σύγκληση της διάσκεψης. «Εμείς δεν είμαστε εναντίον της διάσκεψης για τις εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων κ.λπ. Αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέτει η Τουρκία, αλλά ως αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.


Σε ερώτηση, αν τέθηκε από τον κ. Ακιντζί θέμα φυσικού αερίου, ο κύπριος πρόεδρος απάντησε αρνητικά.


Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι θα ετοιμάσουν προτάσεις για να γίνει ο διάλογος μεταξύ των δύο ηγετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM