Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο στη θάλασσα μιά ημέρα πριν τη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Σι

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο στη θάλασσα μιά ημέρα πριν τη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Σι Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο σήμερα από τις ανατολικές ακτές της στη θάλασσα, είπε ο στρατός της Νότιας Κορέας, μία μέρα πριν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των αμερικανών και κινέζων ηγετών όπου αναμένεται να συζητήσουν το οπλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

 

Η εκτόξευση έγινε από τη Σίνπο, μια πόλη με λιμάνι, και ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ΓΕΕΘΑ. Στη Σίνπο βρίσκεται επίσης και μια βάση υποβρυχίων.

 

Η εκτόξευση έλαβε χώρα μια μέρα πριν την έναρξη της συνάντησης κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Φλόριντα, όπου οι συνομιλίες για την άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα να τερματίσει την ανάπτυξη όπλων της θα αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων.

 

Οποιαδήποτε εκτόξευση αντικειμένων που κάνει χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η Βόρεια Κορέα αψηφά την απαγόρευση, θεωρώντας την καταστρατήγηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αυτοάμυνα και την εξερεύνηση του διαστήματος.

 

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο πριν από δύο εβδομάδες από τις ανατολικές της ακτές και νωρίτερα τον Μάρτιο εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, μερικοί από τους οποίους πλησίασαν τα 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

 

Η απομονωμένη χώρα έχει επίσης ολοκληρώσει και δύο δοκιμές πυρηνικών όπλων από τον Ιανουάριο του 2016.

 

Σύμφωνα με το κεντρικό στρατηγείο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς και τύπου ΚΝ-15, ο οποίος είναι ο ίδιος τύπος με αυτόν που η ασιατική χώρα εκτόξευσε δοκιμαστικά τον Φεβρουάριο.

 

Η χώρα θεωρείται ότι κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ, και ο ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να τον εκτοξεύσει κατά δική του προαίρεση.

 

Ειδικοί και αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ απέχει ακόμα από την κατάκτηση της τεχνικής γνώσης για ένα λειτουργικό διηπειρωτικό σύστημα, που χρειάζεται τεχνολογία για την επανείσοδο τέτοιου πυραύλου στην ατμόσφαιρα και για την τηλεκατεύθυνσή του.

 

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα είπε ότι η εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα του πυραύλου ήταν "ιδιαίτερα προβληματική" και ότι το Τόκιο είχε καταθέσει διαμαρτυρία εναντίον της πυρηνικά εξοπλισμένης γειτονικής χώρας.

 

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάσει την κατάσταση.

 

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-Κίνα στη Φλόριντα θα είναι το ερώτημα εάν ο Τραμπ θα προχωρήσει στην απειλή του να χρησιμοποιήσει τις καθοριστικής σημασίας σχέσεις του με την Κίνα να την πιέσει ώστε να κάνει περισσότερα για να πειθαρχήσει τη Βόρεια Κορέα.

 

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Τραμπ θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, και περιέγραψε τις συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα ως μία δοκιμασία της αμερικανοκινεζικής σχέσης.

 

Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης την Κίνα να ασκήσει οικονομική πίεση στην απρόβλεπτη Πιονγκγιάνγκ για να περιορίσει τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, ενώ το Πεκίνο διατείνεται ότι δεν έχει αυτού του είδους επιρροή στη χώρα αυτή.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM